Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta

Vesti

02.12.2019. - 15:33

Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana

Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto", objasnio je on.
 
Predsednik Vučić rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije do ekonomske situacije u zemlji.
 
„Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo stopu nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU“, preneo je predsednik.
 
Predsednik Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.
 
On je rekao da je takođe razgovarano i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije i dodao da je bio kritičan i prema sebi i prema nama, te da je da je razumeo i određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.
 
Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić se zahvalio izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, dok se lideru EPP Manfredu Veberu zahvalio za njegov izvanredan doprinos napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana.
 
Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je danas da u Srbiji vidi spremnost za promene i članstvo u EU i da predsednik Vučić želi Srbiju u EU.
 
"Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu", poručio je Veber nakon razgovora sa predsednikom Vučićem.
 
Naveo je i da sam taj proces nije automatski i da je "sve stvar angažmana", odnosno da EU mora da uradi svoj "domaći", jer se i sama suočava sa određenaim izazovima, demokratskim procedurama...
 
"Imamo stalno proces razvoja osnovnih principa i demokratskih ideja", rekao je Veber i dodao da su Uniji i Srbiji zajedničke ideje, evropski način života i da za to moraju da se bore.
 
Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Veber je naveo da mu je drago što se Srbija veoma dobro ekonomski razvija.
 
"Sjajno je videti da Srbija postiže tako dobre rezultate i da ima perspektivu", rekao je Veber.
 
Prema njegovim rečima, to će, možda, usporiti problem odliva mozgova, koji je prisutan u čitavom regionau, te istakao da je budućnost Evrope, upravo u ostanku mladih u Srbiji i ostalim zemljama Centralne i Istočne Evrope, gde imaju perspektivu.
 
"To je i naša poruka i želimo da radimo i da doprinesemo tome, a zahvaljujući vašem liderstvu, ekonomija u Srbiji raste", rekao je Veber.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.