Председник Вучић састао се са делегацијом Европског парламента

Вести

02.12.2019. - 15:33

Председник Вучић састао се са делегацијом Европског парламента

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас, после састанка са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима, али и јаснију ситуацију шта земље ЕУ виде као будућност Западног Балкана

Председник Вучић састао се са делегацијом Европског парламента

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"За мене је важно да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто", објаснио је он.
 
Председник Вучић рекао је да је имао добре разговоре са званичницима Европског парламента о важним темама, од Kосова и Метохије до економске ситуације у земљи.
 
„Имаћемо већи привредни раст од прогнозираног и очекујемо да он буде 3,9 или 4 одсто. Тиме би били једна од земаља у Европи са највећим растом. Истовремено смањујемо однос јавног дуга према БДП. Смањили смо стопу незапослености на испод 10 одсто, чиме се приближавамо земљама ЕУ“, пренео је председник.
 
Председник Вучић је указао да је компромисно решење за KиМ оно са чим имамо много проблема и не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо.
 
Он је рекао да је такође разговарано и о стању људских права, демократији, медијским слободама и свему другом што је у интересу грађана Србије и додао да је био критичан и према себи и према нама, те да је да је разумео и одређене примедбе гостију, али и указао на то што стварно мисли.
 
Председник Вучић састао се са делегацијом Европског парламента

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић се захвалио известиоцу Европског парламента за Србију Владимиру Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, док се лидеру ЕПП Манфреду Веберу захвалио за његов изванредан допринос напретку европске идеје, али и региона Западног Балкана.
 
Лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер изјавио је данас да у Србији види спремност за промене и чланство у ЕУ и да председник Вучић жели Србију у ЕУ.
 
"Моја и наша порука је да је Србија велики пријатељ и учинићемо све што можемо да Србији додамо једну кредибилну европску перспективу", поручио је Вебер након разговора са председником Вучићем.
 
Навео је и да сам тај процес није аутоматски и да је "све ствар ангажмана", односно да ЕУ мора да уради свој "домаћи", јер се и сама суочава са одређенаим изазовима, демократским процедурама...
 
"Имамо стално процес развоја основних принципа и демократских идеја", рекао је Вебер и додао да су Унији и Србији заједничке идеје, европски начин живота и да за то морају да се боре.
 
Председник Вучић састао се са делегацијом Европског парламента

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Вебер је навео да му је драго што се Србија веома добро економски развија.
 
"Сјајно је видети да Србија постиже тако добре резултате и да има перспективу", рекао је Вебер.
 
Према његовим речима, то ће, можда, успорити проблем одлива мозгова, који је присутан у читавом регионау, те истакао да је будућност Европе, управо у останку младих у Србији и осталим земљама Централне и Источне Европе, где имају перспективу.
 
"То је и наша порука и желимо да радимо и да допринесемо томе, а захваљујући вашем лидерству, економија у Србији расте", рекао је Вебер.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).