Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske

Vesti

15.05.2020. - 13:12

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života.

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je izrazio zahvalost Mađarskoj na podršci koju konstantno pruža Srbiji na njenom EU putu, kao i na pomoći tokom krize izazvane pandemijom virusa korona.
 
"Zahvalan sam mađarskom rukovodstvu, posebno Orbanu, što je imao želju i hrabrosti da još od pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vretrenjačama prošlosti i da gradimo budućnost. Uspeli smo u tome i srećan sam što Srbi i Mađari, građani dve zemlje danas imaju izuzetno dobre odnose", rekao je predsednik.
 
On je istakao da su dve zemlje prošlu godinu završile sa trgovinskom razmenom od 1,76 milijardu evra, a da je u prvom kvartalu ove godine, i pored krize, zabeležen rast od 8,37 odsto. Dodao je da je Mađarska treći partner Srbije na nivou EU i približava se drugom mestu.
 
Predsednik Vučić je rekao da je posebno zadovoljan što će mađarske investicije "doći" i u Arilje, i istakao da njihovi investitori nisu zainteresovani samo za sredine gde živi mađarsko stanovništvo.
 
"Tako ćete moći da vidite izuzetnu kompaniju u prerađivačko-prehrambenoj industriji u Arilju, što je bilo nezamislivo, ali je rezultat dobre saradnje", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je preneo i da je posebno zamolio za dodatnu podršku Mađarske Srbiji na EU putu.
 
"Zahvalni smo i komesaru Verheiju, koji je mađarski izbor u EK i koji mnogo pomaže Srbiji. Zamolio sam za još snažniju podršku Srbiji, što je gotovo nemoguće, jer uvek i na svakom mestu Mađarska podržava Srbiju", rekao je predsednik Vučić i izrazio uverenje da će uz pomoć Mađarske i drugih moći da se osigura evropska budućnost Srbije.
 
Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Mađarskoj za podršku i pomoć koju je naša zemlja dobila tokom pandemije, u trenucima kada pomoć nije stizala sa mnogo strana. Posebno je ukazao na pomoć i podršku u savetima kako da pronađemo način da do robe i medicinskog materijala i uređaja dođemo.
 
Predsednik je čestitao Mađarskoj na uspešnoj borbi protiv korona virusa i ekonomskim rezultatima dodajući da će naše dve zemlje biti ključni takmac u tome ko će imati najveći privredni rast.
 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik  Vučić je rekao da su vođeni razgovori i o svim drugim oblicima saradnje, kako sporta, kulture i mnogih drugih. Preneo je i da će imati čast da zajedno sa Orbanom i Sijartom poseti Narodni muzej za koji misli da je najznačajnija institucija kulture i pokaže im blago srpske istorije, znanja i umetnosti.
 
On je kazao da je bilo reči i o bilateralnim projektima kao što je pruga Beograd-Budimpešta, ali i pruga Subotica, Segedin, Baja, Subotica.
 
Predsednik Vučić zahvalio se predsedniku Vlade Mađarske Orbanu na pažnji koju poklanja Srbiji.
 
„Hvala za podršku na evropskom putu, za izuzetne bilateralne odnose. Posao svih u budućnosti biće da čuvaju i brinu o tim odnosima. Nemoguće je bolje komšijske i prijateljske odnose, od ovih koje danas imamo, uspostaviti“, kazao je predsednik.
               
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.