Председник Вучић састао се са председником Владе Мађарске

Вести

15.05.2020. - 13:12

Председник Вучић састао се са председником Владе Мађарске

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, након састанка са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, како у политичкој и економској, тако и у осталим сферама живота.

Председник Вучић састао се са председником Владе Мађарске

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је изразио захвалост Мађарској на подршци коју константно пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.
 
"Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са вретрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље данас имају изузетно добре односе", рекао је председник.
 
Он је истакао да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 милијарду евра, а да је у првом кварталу ове године, и поред кризе, забележен раст од 8,37 одсто. Додао је да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ и приближава се другом месту.
 
Председник Вучић је рекао да је посебно задовољан што ће мађарске инвестиције "доћи" и у Ариље, и истакао да њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.
 
"Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић састао се са председником Владе Мађарске

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.
 
"Захвални смо и комесару Верхеију, који је мађарски избор у ЕK и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију", рекао је председник Вучић и изразио уверење да ће уз помоћ Мађарске и других моћи да се осигура европска будућност Србије.
 
Председник Вучић је изразио захвалност Мађарској за подршку и помоћ коју је наша земља добила током пандемије, у тренуцима када помоћ није стизала са много страна. Посебно је указао на помоћ и подршку у саветима како да пронађемо начин да до робе и медицинског материјала и уређаја дођемо.
 
Председник је честитао Мађарској на успешној борби против корона вируса и економским резултатима додајући да ће наше две земље бити кључни такмац у томе ко ће имати највећи привредни раст.
 
Председник Вучић састао се са председником Владе Мађарске

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник  Вучић је рекао да су вођени разговори и о свим другим облицима сарадње, како спорта, културе и многих других. Пренео је и да ће имати част да заједно са Орбаном и Сијартом посети Народни музеј за који мисли да је најзначајнија институција културе и покаже им благо српске историје, знања и уметности.
 
Он је казао да је било речи и о билатералним пројектима као што је пруга Београд-Будимпешта, али и пруга Суботица, Сегедин, Баја, Суботица.
 
Председник Вучић захвалио се председнику Владе Мађарске Орбану на пажњи коју поклања Србији.
 
„Хвала за подршку на европском путу, за изузетне билатералне односе. Посао свих у будућности биће да чувају и брину о тим односима. Немогуће је боље комшијске и пријатељске односе, од ових које данас имамо, успоставити“, казао је председник.
               
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).