Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Vesti

10.10.2019. - 12:51

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Novom Sadu sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom sa kojima je razgovarao o boljem povezivanju tržišta regiona i uspostavljanju "malog Šengena".

 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle trilateralnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, da se danas razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. godine "granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu".
 
"Dokument koji ćete videti zasnovan je na slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi, jer ljudi u našim zemljama zaslužuju bolji život i manju nezaposlenost", rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres konferenciji i istakao da je reč o ključnim slobodama, odnosno vrednostima, koje su međunarodno prihvaćene, a promoviše ih EU.
 
Istovremeno je istakao da će ovaj dogovor osim građanima boljitak doneti i ekonomijama, odnosno privredama ovih zemalja.
 
Na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu tri zemlje izaći će sa najkonkretnijim merama, najavio je predsednik Srbije.
 
„Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu, gradu poznatom po duhu tolerancije, nazvati revolucionarnim. Ovo je bio sastanak od izuzetnog značaja za tri zemlje, a za Srbiju nesumnjivo. Ono što je dogovoreno je od velike koristi koje će da imaju naši građani u sve tri zemlje, jer su uvereni da građani zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard, neuporedivo nižu stopu neazposlenosti “, kazao je on.
 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Reformama su zemlje, kako je dodao predsednik Vučić, došle do izvesnog stadijuma, a sada na novi način, kroz uspešnije regulisanje odnosa zajednički će delovati ka podizanju privrede.
 
„Cilj je da do kraja 2021. napravimo uslove da uz ličnu kartu pređete sve naše granice“, poručio je predsednik Vučić podsetivši da sa Albanijom nemamo još mogućnost putovanja uz ličnu kartu. Izrazio je uverenje da će na sledećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost.
 
„Verujemo da možemo da skratimo čekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svetske banke 26 miliona sati naši kamioni gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bi veći novac za veće plate“, objasnio je on.
 
Predsednik Vučić kazao je da je dogovoreno da se sledeći sastanak održi već 10. novembra u Ohridu, kada je planirano da sve tri zemlje izađu sa najkonkretnijim merama.
 
Predsednik Vučić se zahvalio premijerima što su proveli dan i po u Srbiji i izrazio uverenje da će međusobna saradnja biti sve bliža i bolja, na dobrobit građana.
 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Foto Tanjug/ Tanja Valić

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da se zajedno sa Srbijom i Albanijom pokreće inicijativa o jačem regionalnom povezivanju i šalje poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, 21. veka, posvećen boljem životu.
 
Premijer Severne Makedonije uveren je da će uz pomoć ove inicijative region biti više poštovan, konkurentniji u svetu i privlačniji i građanima Balkana da ostanu i žive u regionu, i stranim investitorima da prave planove na osnovu širokog opsega naših resursa.
 
"Imamo dosta potencijala koje možemo da iskoristimo, a tako ćemo steći i više poštovanja i od EU", rekao je on.
 
Premijer Severne Makedonije Zaev je pozvao i druge sa Balkana da se priključe inicijativi jer je, kako kaže, Balkan inspiracija za unapređenje saradnje.
 
"Moramo da uložimo mnogo više u intenzivan rad, a ne da se zadovoljimo onim što je postignuto do danas. Naš region definitivno treba da unapredi saradnju u pogledu primene četiri fundamentalne slobode - slobodnog kretanja robe, usluga, radnika i slobodno kretanje saobraćaja", istakao je premijer Severne Makedonije Zaev.
 
 "Definisali smo sledeći sastanak na Ohridu gde ćemo nastaviti s konkretnim koracima i nadamo se da ćemo objaviti konkretne rezultate i potpisati sporazume", rekao je on.
 
Dodao je da je Severna Makedonija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ujedno i kopredsedavajuća Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom što će dati novi podstrek povećanju regionalne saradnje što je stremljenje svih u regionu.
 
Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije i predsednikom Vlade Republike Albanije

Foto Tanjug/ Tanja Valić

Premijer Republike Albanije Edi Rama poručio je da je regionu očajnički potrebno da ide napred i da je inicijativa, nazvana, inače, "mali Šengen", otvorena za sve na Zapadnom Balkanu.
 
"Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želeo da vama pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog teksta", istakao je premijer Rama.
 
Premijer Albanije Rama je rekao da otvorena pitanja koja postoje u samom srcu regiona ne bi trebalo da spreče strane da se "slože da se ne slažu oko nekih pitanja", kao i da se dogovore oko onoga što se tiče svih građana.
 
Rama je na konferenciji nakon sastanaka zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na sastanku, za koji je rekao da je dragocen i da će imati značajan ishod.
 
On je rekao da su se predsednici dogovorili da podrže principe zajedničke deklaracije, čiji naslov, kako je rekao, govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU na region Zapadnog Balkana.
 
Premijer Albanije Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.
 
On je podsetio da je 2017. godine na sastanku Berlinskog procesa u Trstu dogovoren akcioni plan za regionalnu ekonomsku oblast, ali da se dve godine nakon toga nije desilo dovoljno stvari koje bi bile pretočene u ekonomski rast, više interakcije i veću integraciju.
 
"Od suštinskog značaja je cilj koji nas je okupio u ovom formatu i da idemo napred na žustriji način, sa boljom koordinacijom, da bi ti procesi koji su stavljeni na papir bili odobreni više nego jednom. Hajde da ovo drugi ne rade za nas", rekao je premijer Albanije.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).