Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Вести

10.10.2019. - 12:51

Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Новом Саду са председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом и председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом са којима је разговарао о бољем повезивању тржишта региона и успостављању "малог Шенгена".

 
Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, после трилатералног састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, да се данас разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. године "границе наших земаља прелазе само уз личну карту".
 
"Документ који ћете видети заснован је на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, јер људи у нашим земљама заслужују бољи живот и мању незапосленост", рекао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији и истакао да је реч о кључним слободама, односно вредностима, које су међународно прихваћене, а промовише их ЕУ.
 
Истовремено је истакао да ће овај договор осим грађанима бољитак донети и економијама, односно привредама ових земаља.
 
На наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду три земље изаћи ће са најконкретнијим мерама, најавио је председник Србије.
 
„Многи ће наш састанак у Новом Саду, граду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним. Ово је био састанак од изузетног значаја за три земље, а за Србију несумњиво. Оно што је договорено је од велике користи које ће да имају наши грађани у све три земље, јер су уверени да грађани заслужују бољу будућност, виши животни стандард, неупоредиво нижу стопу неазпослености “, казао је он.
 
Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Реформама су земље, како је додао председник Вучић, дошле до извесног стадијума, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа заједнички ће деловати ка подизању привреде.
 
„Циљ је да до краја 2021. направимо услове да уз личну карту пређете све наше границе“, поручио је председник Вучић подсетивши да са Албанијом немамо још могућност путовања уз личну карту. Изразио је уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.
 
„Верујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Светске банке 26 милиона сати наши камиони губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате“, објаснио је он.
 
Председник Вучић казао је да је договорено да се следећи састанак одржи већ 10. новембра у Охриду, када је планирано да све три земље изађу са најконкретнијим мерама.
 
Председник Вучић се захвалио премијерима што су провели дан и по у Србији и изразио уверење да ће међусобна сарадња бити све ближа и боља, на добробит грађана.
 
Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Фото Танјуг/ Тања Валић

Премијер Републике Северне Македоније Зоран Заев поручио је данас да се заједно са Србијом и Албанијом покреће иницијатива о јачем регионалном повезивању и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, 21. века, посвећен бољем животу.
 
Премијер Северне Македоније уверен је да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свету и привлачнији и грађанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.
 
"Имамо доста потенцијала које можемо да искористимо, а тако ћемо стећи и више поштовања и од ЕУ", рекао је он.
 
Премијер Северне Македоније Заев је позвао и друге са Балкана да се прикључе иницијативи јер је, како каже, Балкан инспирација за унапређење сарадње.
 
"Морамо да уложимо много више у интензиван рад, а не да се задовољимо оним што је постигнуто до данас. Наш регион дефинитивно треба да унапреди сарадњу у погледу примене четири фундаменталне слободе - слободног кретања робе, услуга, радника и слободно кретање саобраћаја", истакао је премијер Северне Македоније Заев.
 
 "Дефинисали смо следећи састанак на Охриду где ћемо наставити с конкретним корацима и надамо се да ћемо објавити конкретне резултате и потписати споразуме", рекао је он.
 
Додао је да је Северна Македонија као земља кандидат за чланство у ЕУ уједно и копредседавајућа Берлинским процесом заједно са Бугарском што ће дати нови подстрек повећању регионалне сарадње што је стремљење свих у региону.
 
Председник Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније и председником Владе Републике Албаније

Фото Танјуг/ Тања Валић

Премијер Републике Албаније Еди Рама поручио је да је региону очајнички потребно да иде напред и да је иницијатива, названа, иначе, "мали Шенген", отворена за све на Западном Балкану.
 
"Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желео да вама појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста", истакао је премијер Рама.
 
Премијер Албаније Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спрече стране да се "сложе да се не слажу око неких питања", као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.
 
Рама је на конференцији након састанака захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и премијеру Северне Македоније Зорану Заеву на састанку, за који је рекао да је драгоцен и да ће имати значајан исход.
 
Он је рекао да су се председници договорили да подрже принципе заједничке декларације, чији наслов, како је рекао, говори све, а то је спровођење четири фундаменталне слободе ЕУ на регион Западног Балкана.
 
Премијер Албаније Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, роба и услуга, као и капитала на овој територији.
 
Он је подсетио да је 2017. године на састанку Берлинског процеса у Трсту договорен акциони план за регионалну економску област, али да се две године након тога није десило довољно ствари које би биле преточене у економски раст, више интеракције и већу интеграцију.
 
"Од суштинског значаја је циљ који нас је окупио у овом формату и да идемо напред на жустрији начин, са бољом координацијом, да би ти процеси који су стављени на папир били одобрени више него једном. Хајде да ово други не раде за нас", рекао је премијер Албаније.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).