Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minsku, boraveći u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Belorusiji, sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Vesti

21.06.2019. - 13:03

Predsednik Vučić u dvodnevnoj poseti Belorusiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minsku, boraveći u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Belorusiji, sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom o bilateralnoj saradnji i svim aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima na domaćoj i međunarodnoj agendi.

Predsednik Vučić je, posle razgovora sa predsednikom Lukašenkom, rekao da se nalazi u prijateljskoj zemlji, istakavši da su bilateralni odnosi sa Belorusijom na najvišem nivou.
 
U današnjem razgovoru u Minsku, posebno je bilo reči o potrebi da dve zemlje unaprede trgovinsku razmenu, koja, istakao je predsednik Vučić, mora da bude mnogo veća.
 
Dva predsednika razgovarala su i o skoroj poseti predsednika Lukašenka Srbiji, a na njihovoj agendi bilo je i pitanje trenutnog statusa kosovskog problema i izgledima za njegovo rešavanje.
 
"Čini mi se da sam uspeo da objasnim poziciju Srbije, detaljno, osim uobičajene zahvalnosti što Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Lukašenko bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO, što Srbija ne može da zaboravi. "Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu", naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić veruje da će pre dolaska predsednika Lukašenka u Srbiju biti završeno više dogovora i sporazuma u cilju povećanja trgovinske razmene.
 
Predsednik Vučić je predsedniku Lukašenku posebno zahvalio na četiri miga koja smo dobili od Belorusije, kao i na povoljnim remontnim cenama, čime je ta zemlja značajno pomogla Srbiji.
 
Predsedniku Srbije je na dolasku u Minsk, gde boravi povodom otvaranja Drugih evropskih igara, priređen svečani doček. Tokom posete on će se u Minsku sastati i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom i drugim državnicima.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).