Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас у Минску, боравећи у дводневној званичној посети Белорусији, са председником Александром Лукашенком.

Вести

21.06.2019. - 13:03

Председник Вучић у дводневној посети Белорусији

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас у Минску, боравећи у дводневној званичној посети Белорусији, са председником Александром Лукашенком о билатералној сарадњи и свим актуелним спољнополитичким питањима на домаћој и међународној агенди.

Председник Вучић је, после разговора са председником Лукашенком, рекао да се налази у пријатељској земљи, истакавши да су билатерални односи са Белорусијом на највишем нивоу.
 
У данашњем разговору у Минску, посебно је било речи о потреби да две земље унапреде трговинску размену, која, истакао је председник Вучић, мора да буде много већа.
 
Два председника разговарала су и о скорој посети председника Лукашенка Србији, а на њиховој агенди било је и питање тренутног статуса косовског проблема и изгледима за његово решавање.
 
"Чини ми се да сам успео да објасним позицију Србије, детаљно, осим уобичајене захвалности што Белорусија није признала независност Косова и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је подсетио да је Лукашенко био једини шеф државе који је дошао у нашу земљу током бомбардовања НАТО, што Србија не може да заборави. "Тада је показао велико срце и љубав према српском народу", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић верује да ће пре доласка председника Лукашенка у Србију бити завршено више договора и споразума у циљу повећања трговинске размене.
 
Председник Вучић је председнику Лукашенку посебно захвалио на четири мига која смо добили од Белорусије, као и на повољним ремонтним ценама, чиме је та земља значајно помогла Србији.
 
Председнику Србије је на доласку у Минск, где борави поводом отварања Других европских игара, приређен свечани дочек. Током посете он ће се у Минску састати и са руским премијером Дмитријем Медведевом и другим државницима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).