Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Briselu

Vesti

26.06.2020. - 17:03

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Briselu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Briselu, gde je sa najvišim zvaničnicima EU razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, odnosima Srbije i EU, kao i nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Briselu

Foto: EU - Audiovideo Servis - Etienne Ansotte

Predsednik Vučić izrazio je uverenje da će se na kraju mandata nove Vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026. godine. On se u Briselu sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
 
"Interes Srbije je ubrzanje EU integracija i o tome sam razgovarao sa Ursulom fon der Lajen u veoma dobrom i detaljnom razgovoru o svim pitanjima", preneo je predsednik Vučić i dodao da uskoro možemo da očekujemo i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Pre toga nas očekuje Samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije. Jedna od suštinskih stvari u našoj politici u narednom periodu mora da bude ubrzanje evropskog puta Srbije. Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam i uveren da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije“, naglasio je predsednik Vučić i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Briselu

Foto: EU - Audiovideo servis - Havijer Lejeune

„Mislim da postoji dobra klima u EU, da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put“, podvukao je on.
 
Predsednik Vučić preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu iz EU koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu.
 
„Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novac“, objasnio je on dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje auto-putem, prugom.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Briselu

Foto Predsedništvo

 
Predsednik Vučić kazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje, te da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji u Prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.
 
Predsednik Vučić ukazao je i da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom razgovarao o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).