Председник Вучић у једнодневној посети Бриселу

Вести

26.06.2020. - 17:03

Председник Вучић у једнодневној посети Бриселу

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у једнодневној званичној посети Бриселу, где је са највишим званичницима ЕУ разговарао о европској перспективи Србије, односима Србије и ЕУ, као и наставку дијалога о нормализацији односа са Приштином.

Председник Вучић у једнодневној посети Бриселу

Фото: ЕУ - Аудиовидео Сервис - Етиенне Ансотте

Председник Вучић изразио је уверење да ће се на крају мандата нове Владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026. године. Он се у Бриселу састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског савета Шарлом Мишелом, кoмeсaрoм Европске уније зa суседску политику и прoширeњe Оливером Вархеијем и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.
 
"Интерес Србије је убрзање ЕУ интеграција и о томе сам разговарао са Урсулом фон дер Лајен у веома добром и детаљном разговору о свим питањима", пренео је председник Вучић и додао да ускоро можемо да очекујемо и наставак дијалога Београда и Приштине.
 
"Пре тога нас очекује Самит, на којем ће бити представници највећих европских земаља, који ће се тицати наставка дијалога, али и даљег убрзавања ЕУ пута Србије. Једна од суштинских ствари у нашој политици у наредном периоду мора да буде убрзање европског пута Србије. Нећу да причам детаље, али задовољан сам и уверен да са оптимизмом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије“, нагласио је председник Вучић и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.
 
Председник Вучић у једнодневној посети Бриселу

Фото: ЕУ - Аудиовидео сервис - Хавијер Лејеуне

„Мислим да постоји добра клима у ЕУ, да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут“, подвукао је он.
 
Председник Вучић пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу из ЕУ који би Србији припадао у наредном периоду.
 
„Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новац“, објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје ауто-путем, пругом.
 
Председник Вучић у једнодневној посети Бриселу

Фото Председништво

 
Председник Вучић казао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље, те да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији у Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.
 
Председник Вучић указао је и да је са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком разговарао о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).