Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Vesti

03.10.2019. - 15:41

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu koji će da se bore za nju.

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

"Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli", rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu u Pragu.
 
On je dodao da se nada i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.
 
"Hvala predsedniku Češke Republike Milošu Zemanu na izuzetnom gostoprimstvu i pozivu koji za Srbiju mnogo znači. Ovde jedino ja predstavljam zemlju koja nije članica EU. Imali smo vrlo otvoren razgovor, bilo je reči o proširenju i rekao sam našim prijateljima u Višegradskoj grupi da se mi nadamo da će oni biti ti koji će svojim konkretnim koracima i još direktnijim zalaganjima da utiču na sve druge da taj proces učine bržim, jasnijim i transparentnijim za Srbiju", rekao je predsednik Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.
 
Predsednik je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva - da li međusobno neometanje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.
 
"Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži", rekao je predsednik Vučić.
 
Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Za Srbiju to mnogo znači", rekao je on.
 
Predsednik Vučić je rekao da se narodi Srbije i zemalja Višegradske grupe doživljavaju ne samo kao prijateljski, već i kao bratski, i da je to dobra podloga za saradnju.
"Počastvovan sam što imam priliku da budem vaš gost i gost Višegradske grupe, u ovom mestu nedaleko od Praga", zaključio je predsednik Vučić.
 
Višegradska grupa je na današnjem Samitu u Pragu kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, "u svakom mogućem smislu".
 
Predsednik Češke Miloš Zeman, koji je i uputio poziv predsedniku Vučiću za učešće na skupu, što se tumači i kao neka vrsta presedana, istakao je da sve članice ovog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
 
„Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć", kazao je on na konferenciji za štampu.
 
Poruku podrške Srbiji izneli su i šefovi država članica Višegradske grupe, Poljske, Slovačke i Mađarske, kao i predsednik Slovenije Borut Pahor.
 
Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva, te da odmah realizuju politiku proširenja na te zemlje.
 
Ader je rekao da se svih pet predsednika iz zemalja članica EU, uključujući gostujuću Sloveniju, na ovom sastanku još jednom izjasnilo da podržava pristupanje Srbije u EU.
„To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće", rekao je predsednik Ader.
 
Ader je naglasio da je proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regiona važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.
 
Predsednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno preneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.
 
 
Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterijuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude poverenja.
"Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU pre 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsednik Srbije", rekao je predsednik Duda.
 
On je rekao da su na sastanku jasno preneli predsedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.
 
Predsednik Duda je rekao i da je ključno da EU pokaže da je spremna da primi nove članice i istakao da sve zemlje moraju da imaju korist od politike otvorenih vrata.
 
I predsednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.
 
Podsetila je na iskustva Slovačke, rekavši da je proces transformacije bio koristan a da je posle ispunjenja svih kriterijuma Slovačka danas visoko integrisana zemlja.
 
"I danas zahtevamo više integracije. Članstvo u EU nam donosi koristi, ljudi to cene, pokazuju naša ispitivanja. Imamo u Slovačkoj veliku podršku EU", rekla je ona.
 
Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas nakon sastanka Višegradske grupe u dvorcu Lani da podržava geopolitički prioritet aktuelnog samita, to jest podrška proširenju EU na Zapadni Balkan.
 
Pahor je naglasio da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer to vodi ka smanjenju bezbednosnih rizika.
 
Pahor je ukazao da rizici po bezbednost EU rastu ako Zapadni Balkan ne bude integrisan, ili bude odlagano.
 
Istakao je da je podrška V4 i Slovenije, i to ne samo za Srbiju, već ceo region, veoma važna.

“Naša obaveza kao članicama je da EU objasnimo potrebu proširenja. Razumem što neki smatraju da treba prvo da se EU konsoliduje iznutra, ali predlažem da ne zaboravljamo na proširenje tokom sprovođenja reformi unutar Unije, posebno na Zapadni Balkan. Za EU bi mogle biti loše posledice ako se zaboravi na proširenje,“ poručio je on.

Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Češkoj Republici

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).