Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Вести

03.10.2019. - 15:41

Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је данас чланице Вишеградске групе да подрже Србију у европским интеграцијама и да је "погурају" на том путу, како би и Србија могла да каже да има пријатеље у Бриселу који ће да се боре за њу.

Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Фото Председништво/ Димитрије Голл

"Онако како сте ви некада гледали у многе западне земље, тако ми данас гледамо у Вишеградску групу и успехе које сте постигли", рекао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији по завршетку Самита Вишеградске групе у проширеном формату у Прагу.
 
Он је додао да се нада и верује да ће и Србија једног дана припадати том клубу.
 
"Хвала председнику Чешке Републике Милошу Земану на изузетном гостопримству и позиву који за Србију много значи. Oвде једино ја представљам земљу која није чланица ЕУ. Имали смо врло отворен разговор, било је речи о проширењу и рекао сам нашим пријатељима у Вишеградској групи да се ми надамо да ће они бити ти који ће својим конкретним корацима и још директнијим залагањима да утичу на све друге да тај процес учине бржим, јаснијим и транспарентнијим за Србију", рекао је председник Вучић и додао да ће те земље увек имати подршку Србије у свим мултилатералним телима и у међународној заједници.
 
Председник је пренео да је на Самиту рекао да је Београд на почетку, као један од услова, имао правно обавезујући споразум са Приштином, али да више нисмо сигурни шта то подразумева - да ли међусобно неометање при уласку у одређене организације, пошто поједине чланице ЕУ као и САД, траже од Србије признање Kосова што, истиче, није био услов на почетку преговора, у оквиру поглавља 35.
 
"Такође сам рекао да и у Србији живе људи, да нисмо кликери, да смо 2000. ушли у процес европских интеграција, да су власти говориле да ће 2007. бити завршен процес, а да данас не можемо са сигурношћу да кажемо ни да ћемо 2025. године ући, и под условом да испунимо и урадимо све што се од нас тражи", рекао је председник Вучић.
 
Истакао је да је са пријатељима из Вишеградске групе и Словеније отворено разговарао о свему, а највише о проширењу ЕУ на Западни Балкан, и изразио очекивање да ће те земље подржавати Србију, али и конкретним корацима учинити да тај процес за Србију буде бржи.
 
Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"За Србију то много значи", рекао је он.
 
Председник Вучић је рекао да се народи Србије и земаља Вишеградске групе доживљавају не само као пријатељски, већ и као братски, и да је то добра подлога за сарадњу.
"Почаствован сам што имам прилику да будем ваш гост и гост Вишеградске групе, у овом месту недалеко од Прага", закључио је председник Вучић.
 
Вишеградска група је на данашњем Самиту у Прагу којем је присуствовао и председник Републике Србије Александар Вучић, једногласно подржала Србију, како је рекао домаћин скупа, чешки председник Милош Земан, "у сваком могућем смислу".
 
Председник Чешке Милош Земан, који је и упутио позив председнику Вучићу за учешће на скупу, што се тумачи и као нека врста преседана, истакао је да све чланице овог савеза подржавају приступање Србије Европској унији.
 
„Драго ми је што могу да вас обавестим да сви председници једногласно подржавају приступање Србије у ЕУ. Спремни су да том учлањењу пруже максималну помоћ", казао је он на конференцији за штампу.
 
Поруку подршке Србији изнели су и шефови држава чланица Вишеградске групе, Пољске, Словачке и Мађарске, као и председник Словеније Борут Пахор.
 
Председник Мађарске Јанош Адер нагласио је да је задатак нове Европске комисије да, ако земље кандидати испуне све услове, елиминишу губитак поверења до којег је дошло у прошлости због одлагања чланства, те да одмах реализују политику проширења на те земље.
 
Адер је рекао да се свих пет председника из земаља чланица ЕУ, укључујући гостујућу Словенију, на овом састанку још једном изјаснило да подржава приступање Србије у ЕУ.
„То није никаква нова вест, али сада смо разговарали о томе да се наш став неће мењати ни убудуће", рекао је председник Адер.
 
Адер је нагласио да је проширење на Србију, као и на друге земље региона важно, јер безбедност Европе зависи од стабилности на Балкану.
 
Председник Пољске Анџеј Дуда такође је истакао да су представници чланица Вишеградске групе на састанку јасно пренели председнику Србије Александру Вучићу да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.
 
 
Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Дуда је рекао да врата ЕУ треба да буду отворена за земље које нису чланице, али да мора да буде јасних критеријума, рокова и услова, јер без њих не може да буде поверења.
"Тај процес је и иначе тежак. Наше земље имају та искуства, ми смо ушли у ЕУ пре 15 година и знамо изазове са којима су суочене те земље и та друштва, која морају да прихвате. То је истакао и председник Србије", рекао је председник Дуда.
 
Он је рекао да су на састанку јасно пренели председнику Вучићу да ће га подржати на путу у ЕУ.
 
Председник Дуда је рекао и да је кључно да ЕУ покаже да је спремна да прими нове чланице и истакао да све земље морају да имају корист од политике отворених врата.
 
И председница Словачке Зузана Чапутова потврдила је подршку своје земље Србији на путу евроинтеграција.
 
Подсетила је на искуства Словачке, рекавши да је процес трансформације био користан а да је после испуњења свих критеријума Словачка данас високо интегрисана земља.
 
"И данас захтевамо више интеграције. Чланство у ЕУ нам доноси користи, људи то цене, показују наша испитивања. Имамо у Словачкој велику подршку ЕУ", рекла је она.
 
Председник Словеније Борут Пахор рекао је данас након састанка Вишеградске групе у дворцу Лани да подржава геополитички приоритет актуелног самита, то јест подршка проширењу ЕУ на Западни Балкан.
 
Пахор је нагласио да Словенија подржава проширење ЕУ на Западни Балкан, јер то води ка смањењу безбедносних ризика.
 
Пахор је указао да ризици по безбедност ЕУ расту ако Западни Балкан не буде интегрисан, или буде одлагано.
 
Истакао је да је подршка В4 и Словеније, и то не само за Србију, већ цео регион, веома важна.

“Наша обавеза као чланицама је да ЕУ објаснимо потребу проширења. Разумем што неки сматрају да треба прво да се ЕУ консолидује изнутра, али предлажем да не заборављамо на проширење током спровођења реформи унутар Уније, посебно на Западни Балкан. За ЕУ би могле бити лоше последице ако се заборави на проширење,“ поручио је он.

Председник Вучић у једнодневној посети Чешкој Републици

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).