Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Vesti

13.03.2021. - 21:27

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Kraljevini Bahrein

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kraljevini Bahrein gde mu je, u prestonici Manami, kralj Hamad bin Isa el Kalifa priredio svečani doček.

Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno.
 
"Moja poseta Bahreinu je pokazatelj nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga - ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein", poručio je predsednik Vučić. On je izrazio nadu da će, kada ova teška i sumorna vremena puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom, budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.
 
Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je Vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju", istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje. On je naglasio da je poseta  predsednika Vučića izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, te da se unapred  raduje realizaciji tih ciljeva posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja.
 
"To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu", rekao je kralj Hamad bin Isa el Kalifa.
 
Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić i Njegovo kraljevsko visočanstvo Salman Bin Hamad Al Kalifa, princ prestolonaslednik i premijer Kraljevine Bahrein sastali su se u Manami sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Kraljevine Bahrein i Državnog investicionog fonda te zemlje, sa kojima su razgovarali o mogućnostima za investicije u Srbiji.
 
"Imamo investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od kojih imamo koristi, a neke od njih menjaju izgled Srbije i veru građana u njihove mogućnosti. Verujem da slično možemo i sa Bahreinom. Ovim nam se otvaraju važna vrata", rekao je predsednik Vučić pred sastanak sa privrednicima.
 
Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Republika Srbija i Kraljevina Bahrein potpisali su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti osnov za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.
 
Predsednik Vučić završio je posetu Kraljevini Bahrein posetom Nacionalnog muzeja te zemlje, gde su ga dočekali šeik Hala Bint Mohamed al Kalifa, generalni direktor za kulturu i umetnost u Upravi za kulturu i aktivitete Bahreina i šeik Kalifa bin Ahmad al Kalifa, direktor za antikvitete i muzeje.
 
Predsednik Vučić u poseti Kraljevini Bahrein

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao novinarima da je delegacija Srbije  ne samo naučila mnogo o običajima, tradiciji i fantastično bogatoj istoriji Bahreina, već da su došli i do nekih ideja kako da Narodni muzej u Beogradu, ali i druge muzeje, upotpunimo i šta da učinimo kako bismo privukli veći broj ljudi iz Srbije i inostranstva. 
 
„Ovo je početak velikog prijateljstva i verujem da ćemo imati priliku da naše domaćine uskoro neformalno, a zatim i formalno, ugostimo u Beogradu“, poručio je predsednik Vučić na kraju svoje posete Kraljevini Bahrein. 
 
Manama, 
14. mart 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).