Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Вести

13.03.2021. - 21:27

Председник Вучић у званичној посети Краљевини Бахреин

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у првој званичној посети Краљевини Бахреин где му је, у престоници Манами, краљ Хамад бин Иса eл Калифа приредио свечани дочек.

Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је да је Бахреин, иако је земља која је географски удаљена од Србије, земља која је блиска нашим срцима и која је пружила несебичну и правовремену подршку онда када је то нама било потребно.
 
"Моја посета Бахреину је показатељ наставка неговања пријатељских веза и добрих односа, али и више од тога - она отвара бројне могућности за сарадњу у циљу напретка и добробити наших двеју земаља и наших народа. Посвећени смо даљем продубљивању политичких и економских веза између Србије и Краљевине Бахреин", поручио је председник Вучић. Он је изразио наду да ће, када ова тешка и суморна времена пуна неизвесности, изазвана глобалном пандемијом, буду иза нас, моћи да се покрену сви одговарајући механизми како би се остварили заједнички циљеви и истовремено пружио допринос општем напретку и благостању.
 
Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ми у Краљевини Бахреин сматрамо да је Ваша посета нашој земљи важан историјски корак. Поносни смо што сте први председник пријатељске Србије који је дошао у посету, коју видимо као важан показатељ јачине наших веза, заснованих на узајамном поштовању", истакао је краљ Бахреина на почетку састанка делегације две земље. Он је нагласио да је посета  председника Вучића изванредна могућност за успостављање снажног оквира за политичке консултације и наставак координације у вези са регионалним и међународним питањима од заједничког интереса, те да се унапред  радује реализацији тих циљева посредством Меморандума о разумевању министарстава спољних послова двеју земаља.
 
"То чинимо у циљу унапређења заједничких интереса и јачања положаја наших држава на међународном плану, на добробит наших двеју земаља, доприносећи на тај начин просперитету и миру у свету", рекао је краљ Хамад бин Иса ел Калифа.
 
Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић и Његово краљевско височанство Салман Бин Хамад Ал Калифа, принц престолонаследник и премијер Краљевине Бахреин састали су се у Манами са представницима Одбора за привредни развој Краљевине Бахреин и Државног инвестиционог фонда те земље, са којима су разговарали о могућностима за инвестиције у Србији.
 
"Имамо инвестиције из Уједињених Арапских Емирата од којих имамо користи, а неке од њих мењају изглед Србије и веру грађана у њихове могућности. Верујем да слично можемо и са Бахреином. Овим нам се отварају важна врата", рекао је председник Вучић пред састанак са привредницима.
 
Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Република Србија и Краљевина Бахреин потписали су данас Меморандум о политичкој сарадњи министарстава спољних послова, као први споразум између две земље, а који ће бити основ за развој даљих односа и ближу сарадњу.
 
Председник Вучић завршио је посету Kраљевини Бахреин посетом Националног музеја те земље, где су га дочекали шеик Хала Бинт Мохамед ал Kалифа, генерални директор за културу и уметност у Управи за културу и активитете Бахреина и шеик Kалифа бин Ахмад ал Kалифа, директор за антиквитете и музеје.
 
Председник Вучић у посети Краљевини Бахреин

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао новинарима да је делегација Србије  не само научила много о обичајима, традицији и фантастично богатој историји Бахреина, већ да су дошли и до неких идеја како да Народни музеј у Београду, али и друге музеје, употпунимо и шта да учинимо како бисмо привукли већи број људи из Србије и иностранства. 
 
„Ово је почетак великог пријатељства и верујем да ћемо имати прилику да наше домаћине ускоро неформално, а затим и формално, угостимо у Београду“, поручио је председник Вучић на крају своје посете Краљевини Бахреин. 
 
Манама, 
14. март 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).