Predsednik Vučić učestvovao na video samitu "Evropa bez cenzure"

Vesti

08.07.2020. - 14:09

Predsednik Vučić učestvovao na video samitu "Evropa bez cenzure"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas, putem video linka, na samitu "Evropa bez cenzure" sa premijerima Slovenije i Mađarske, Janezom Janšom i Viktorom Orbanom.

 
Predsednik Vučić istakao je da je Evropi  danas više nego ikada potrebna saradnja kako bi se suočila sa svim izazovima, jer EU mora da vrati svoju značajnu političku ulogu, a ne da se fokusira na tehnokratska pitanja.
 
Predsednik Vučić kazao da se Evropa suočava sa najtežim periodom i naglasio da se korona virus ne može pobediti bez vakcine ili leka, ali da postoji mnogo stvari koje se mogu i moraju zajednički uraditi na suzbijanju posledica nastale krize.
 
On je ukazao da sve ekonomske prognoze pokazuju negativan razvoj privrede, da će Francuska, Italija, Hrvatska i čak i Nemačka imati negativan rast od minus sedam do 11 odsto, a da će Srbija, koja je za ovu godinu očekivala rast od pet odsto, biti suočena sa rastom od 0 ili minus 0,5 procenata.
 
Predsednik Vučić učestvovao na video samitu

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik je istakao je da je u takvoj situaciji u Evropi saradnja potrebnija nego ikada. "Ne tražimo nove kredite, veliki novac, već nam je potrebno da stavimo pod kontrolu sve druge pretnje sa kojima bi se mogli suočiti", naveo je on.
 
Predsednik Vučić je podsetio da su evropske integracije strateški cilj Srbije i izrazio uverenje da Evropa mora da razume šta se dogodilo posle Bregzita, i da nije samo zemljama regiona potrebna EU, već su i one potrebne Uniji.
 
Predsednik je naglasio da je potrebna veća politička hrabrost i dodao da će aktuelna politička administracija u Briselu pokazati veće razumevanje nego što je bio slučaj sa ranijim.
 
Predsednik Vučić učestvovao na video samitu

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
"Mislim da Evropa ima veću mogućnost da postane najbolje mesto u svetu", konstatovao je predsednik Vučić i dodao da su ljudima potrebni pravi lideri, ne birokratske forme, i zato se mora pokazati poštovanje prema izboru drugih naroda.
 
Predsednik Vučić je ponovio da će Srbija nastaviti svoj evropski put, ali i saradnju sa susedima i prijateljima i naglasio da je potrebno međusobno poštovanje, iskrena i prijateljska saradnja svih evropskih zemalja, jer svi zajedno moramo da vidimo koje je rešenje najbolje za sve nas.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).