Председник Вучић учествовао на видео самиту "Европа без цензуре"

Вести

08.07.2020. - 14:09

Председник Вучић учествовао на видео самиту "Европа без цензуре"

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас, путем видео линка, на самиту "Eврoпa бeз цeнзурe" са премијерима Словеније и Мађарске, Јанезом Јаншом и Виктором Орбаном.

 
Председник Вучић истакао је да је Европи  данас више него икада потребна сарадња како би се суочила са свим изазовима, јер ЕУ мора да врати своју значајну политичку улогу, а не да се фокусира на технократска питања.
 
Председник Вучић казао да се Европа суочава са најтежим периодом и нагласио да се корона вирус не може победити без вакцине или лека, али да постоји много ствари које се могу и морају заједнички урадити на сузбијању последица настале кризе.
 
Он је указао да све економске прогнозе показују негативан развој привреде, да ће Француска, Италија, Хрватска и чак и Немачка имати негативан раст од минус седам до 11 одсто, а да ће Србија, која је за ову годину очекивала раст од пет одсто, бити суочена са растом од 0 или минус 0,5 процената.
 
Председник Вучић учествовао на видео самиту

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник је истакао је да је у таквој ситуацији у Европи сарадња потребнија него икада. "Не тражимо нове кредите, велики новац, већ нам је потребно да ставимо под контролу све друге претње са којима би се могли суочити", навео је он.
 
Председник Вучић је подсетио да су европске интеграције стратешки циљ Србије и изразио уверење да Европа мора да разуме шта се догодило после Брегзита, и да није само земљама региона потребна ЕУ, већ су и оне потребне Унији.
 
Председник је нагласио да је потребна већа политичка храброст и додао да ће актуелна политичка администрација у Бриселу показати веће разумевање него што је био случај са ранијим.
 
Председник Вучић учествовао на видео самиту

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
"Мислим да Европа има већу могућност да постане најбоље место у свету", констатовао је председник Вучић и додао да су људима потребни прави лидери, не бирократске форме, и зато се мора показати поштовање према избору других народа.
 
Председник Вучић је поновио да ће Србија наставити свој европски пут, али и сарадњу са суседима и пријатељима и нагласио да је потребно међусобно поштовање, искрена и пријатељска сарадња свих европских земаља, јер сви заједно морамо да видимо које је решење најбоље за све нас.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).