Odlikovanja povodom Dana državnosti

Vesti

15.02.2021. - 13:40

Predsednik Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

 
Predsednik Vučić je istakao da je Sretenje naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi. On je podsetio da je to dan kada je vožd Karađorđe Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka,  ali i dan kada je zahvaljujući knjazu Milošu Obrenoviću i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberalan,  vanvremenski Ustav - ispred svog vremena.  
 
Odlikovanja povodom Dana državnosti

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije", rekao je predsednik Vučić i dodao da  smo zbog toga danas ponosni na svoju prošlost i pretke i da je gledajući u njih Srbija spremna da radi za budućnost svoje dece.   
 
"Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju. Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj jer su naši praznici i vaši, i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme“, naveo je predsednik Vučić i naglasio da je danas praznik koji daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže.  
 
Odlikovanja povodom Dana državnosti

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju - najviše je što neko za života može da uradi i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži. Njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale", poručio je predsednik Vučić laureatima. 
 
Ukazom predsednika Republike Srbije, povodom Dana državnosti, odlikovano je 164 pojedinca, ustanova i udruženja.
 
Beograd,
15. februar 2021. godine
 
 
 
 
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).