Одликовања поводом Дана државности

Вести

15.02.2021. - 13:40

Председник Вучић уручио одликовања поводом Дана државности Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

 
Председник Вучић је истакао да је Сретење наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи. Он је подсетио да је то дан када је вожд Kарађорђе Петровић подигао устанак за ослобођење од Турака,  али и дан када је захваљујући књазу Милошу Обреновићу и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либералан,  ванвременски Устав - испред свог времена.  
 
Одликовања поводом Дана државности

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије", рекао је председник Вучић и додао да  смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке и да је гледајући у њих Србија спремна да ради за будућност своје деце.   
 
"Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију. Сретење надахњује наш народ на распетом Kосову и Метохији, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко заборављеном од матице. Честитам празник и нашем народу у Републици Српској јер су наши празници и ваши, и обрнуто. Истом роду припадамо и нико нема право да нам то одузме“, навео је председник Вучић и нагласио да је данас празник који даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже.  
 
Одликовања поводом Дана државности

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Хвала јунацима нашег доба, који су Србији много дали и живели не само за себе, него за нас. Дати Србији не тражећи ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу - највише је што неко за живота може да уради и зато Србија одговара захвалношћу и највећим признањем које може да пружи. Њихова имена биће уписана у вечну књигу части, храбрости и хвале", поручио је председник Вучић лауреатима. 
 
Указом председника Републике Србије, поводом Дана државности, одликовано је 164 појединца, установа и удружења.
 
Београд,
15. фебруар 2021. године
 
 
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).