Predsednik Vučić sastao sa predsednikom Republike Bugarske

Vesti

23.05.2021. - 13:39

Radna poseta predsednika Republike Bugarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu. Dvojica predsednika su, nakon sastanka sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, prisustvovali ceremoniji otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju i obišli rekonstruisanu zgradu Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije.

Predsednik Vučić sastao sa predsednikom Republike Bugarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je u svom obraćanju, nakon sastanka, rekao da su odnosi Srbije i Bugarske zaista dobri, da dve zemlje gaje prijateljske veze i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države. On je preneo da je sa svojim gostom razgovarao, pored teme udžbenika na bugarskom jeziku i istorijskih pitanja, pre svega o ekonomiji, zapošljavanju i investicijama. 
 
Predsednik Vučić je istakao da pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske. 
 
„Gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju i približavaju, kao i da rešavamo stvari koje su nas u prošlosti razdvajale“, poručio je predsednik Vučić i naveo da je trgovinska razmena dve zemlje dobra, ali da može i mora da bude i veća. On je podsetio da postoje mnogi zajednički projekti, koji su veoma važni za obe države. 
 
Predsednik Vučić sastao sa predsednikom Republike Bugarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Izgradili smo auto-put do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno auto-put. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš–Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugu, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje i naša dva glavna grada", objasnio je predsednik Vučić i dodao da je i projekat interkonektora, u vrednosti od 89 miliona evra, važna investicija za Srbiju jer će, uz Balkanski tok, omogućiti dalju diverzifikaciju energetskih izvora. 
 
Radna poseta predednika Republike Bugarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić zahvalio je Bugarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu i rekao da bratskom bugarskom narodu želi sve najbolje. 
 
"Ne vidimo nikakve probleme između naše dve zemlje. Sve najbolje želim bugarskom narodu, ma gde da živi. Mi smo prijatelji i braća. Važno je da zajednički gledamo u budućnost i da je gradimo", poručio je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Radevu na posvećenosti u izgradnji prijateljskih odnosa sa Srbijom.  
 
Radna poseta predednika Republike Bugarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Bugarske Rumen Radev istakao je da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i dodao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća i što je dogovoreno. On je zahvalio predsedniku Vučiću na pozivu i toplom gostoprimstvu i podsetio da je pre tri godine prvi put održan sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji. 
 
"To je bio susret bez presedana. To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda", ocenio je predsednik Radev i dodao da će spomenik Ćirilu i Metodiju, za koji je pre tri godine postavljen kamen temeljac, duhovno povezati dva naroda. 
 
"Ne samo da danas zavaljujući Ćirilu i Metodiju delimo zajednički duhovni prostor, već pišemo i jednu istu azbuku. To pokazuje istorijsku bliskost, ali i ocrtava zajednički put za naše ambicije. Idemo ka daljem prijateljstvu", poručio je predsednik Radev. 
 
Dimitrovgrad,
23. maj 2021. godine

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).