Председник Вучић састао са председником Републике Бугарске

Вести

23.05.2021. - 13:39

Радна посета председника Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Бугарске Руменом Радевим у Димитровграду. Двојица председника су, након састанка са представницима бугарске националне мањине, присуствовали церемонији откривања споменика Св. Ћирилу и Методију и обишли реконструисану зграду Гимназије Св. Kирило и Методије.

Председник Вучић састао са председником Републике Бугарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је у свом обраћању, након састанка, рекао да су односи Србије и Бугарске заиста добри, да две земље гаје пријатељске везе и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе. Он је пренео да је са својим гостом разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, запошљавању и инвестицијама. 
 
Председник Вучић је истакао да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске. 
 
„Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале“, поручио је председник Вучић и навео да је трговинска размена две земље добра, али да може и мора да буде и већа. Он је подсетио да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни за обе државе. 
 
Председник Вучић састао са председником Републике Бугарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш–Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље и наша два главна града", објаснио је председник Вучић и додао да је и пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, важна инвестиција за Србију јер ће, уз Балкански ток, омогућити даљу диверзификацију енергетских извора. 
 
Радна посета предедника Републике Бугарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић захвалио је Бугарској на подршци Србији на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље. 
 
"Не видимо никакве проблеме између наше две земље. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи. Ми смо пријатељи и браћа. Важно је да заједнички гледамо у будућност и да је градимо", поручио је председник Вучић и захвалио председнику Радеву на посвећености у изградњи пријатељских односа са Србијом.  
 
Радна посета предедника Републике Бугарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Бугарске Румен Радев истакао је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и додао да председник Вучић испуни све што обећа и што је договорено. Он је захвалио председнику Вучићу на позиву и топлом гостопримству и подсетио да је пре три године први пут одржан састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији. 
 
"То је био сусрет без преседана. То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа", оценио је председник Радев и додао да ће споменик Ћирилу и Методију, за који је пре три године постављен камен темељац, духовно повезати два народа. 
 
"Не само да данас заваљујући Ћирилу и Методију делимо заједнички духовни простор, већ пишемо и једну исту азбуку. То показује историјску блискост, али и оцртава заједнички пут за наше амбиције. Идемо ка даљем пријатељству", поручио је председник Радев. 
 
Димитровград,
23. мај 2021. године

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).