Razgovor sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda

Vesti

14.10.2020. - 16:22

Razgovor sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video-linka sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kejsom Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana "Instrument za upravljanje politikama", koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine, kao i o daljim mogućnostima saradnje. Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Predsednik Vučić istakao je, nakon razgovora , da bi novi aranžman sa MMF-om za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na međunarodnom finansijskom tržištu. On je naveo i da se danas prvi put razgovaralo o povećanju plata u javnom sektoru.  
 
Razgovor sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Prvi put smo danas krenuli u razgovor oko plata. Oni su skeptični, ali mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru, kada uzmete u obzir da minimalac raste 6,6 odsto za 325.000 radnika u Srbiji. Ljudi moraju da razumeju da je to neverovatan rast u uslovima korona krize. Veoma pažljivo razgovaramo sa MMF-om i ne potcenjujemo rizike o kojima oni govore. Srbija postaje snažnija i ekonomski jača i zbog mera fiskalne konsolidacije i reforma koje smo proveli. Da li ćemo uspeti da to zadržimo zavisi od našeg rada, energije i marljivosti", rekao je predsednik Vučić i dodao da se planira i povećanje plata u zdravstvu. 
 
"Srbija će po novoj proceni MMF-a, biti prva u Evropi po stopi rasta i 2020. godinu završiće sa zlatnom medaljom. Pad će biti minimalan u odnosu na zemlje u regionu. Želim da čestitam građanima Srbije“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd, 14. oktobar 2020.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).