Разговор са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда

Вести

14.10.2020. - 16:22

Разговор са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео-линка са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда Јаном Kејсом Мартејном о спровођењу петог и последњег актуелног аранжмана "Инструмент за управљање политикама", који Србија има са ММФ-ом до јануара 2021. године, као и о даљим могућностима сарадње. Састанку су присуствовали министар финансија Синиша Мали и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Председник Вучић истакао је, након разговора , да би нови аранжман са ММФ-ом за Србију значио сигурност и бољу позицију на међународном финансијском тржишту. Он је навео и да се данас први пут разговарало о повећању плата у јавном сектору.  
 
Разговор са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Први пут смо данас кренули у разговор око плата. Они су скептични, али ми смо инсистирали и показали смо довољно простора за повећање плата у јавном сектору, када узмете у обзир да минималац расте 6,6 одсто за 325.000 радника у Србији. Људи морају да разумеју да је то невероватан раст у условима корона кризе. Веома пажљиво разговарамо са ММФ-ом и не потцењујемо ризике о којима они говоре. Србија постаје снажнија и економски јача и због мера фискалне консолидације и реформа које смо провели. Да ли ћемо успети да то задржимо зависи од нашег рада, енергије и марљивости", рекао је председник Вучић и додао да се планира и повећање плата у здравству. 
 
"Србија ће по новој процени ММФ-а, бити прва у Европи по стопи раста и 2020. годину завршиће са златном медаљом. Пад ће бити минималан у односу на земље у региону. Желим да честитам грађанима Србије“, поручио је председник Вучић. 
 
Београд, 14. октобар 2020.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).