Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Vesti

24.04.2020. - 13:13

Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja članica Unije, da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti u borbi protiv Kovida 19, ali i ranije, da ostaje privržena putu u EU, ali i da zadržava pravo na sopstveni stav o svakom pitanju.
 
Predsednik Vučić je istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU, da nastavlja sa usklađivanjem sa pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.
 
"Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama", rekao je prdsednik Vučić.
 
On je preneo da je iskazana saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo, poput pristupanja ENTSO.
 
Predsednik Srbije je istakao da je nedvosmislen stav Srbije da se nalazi na evropskom putu.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

 
"Želim da ponovim nedvosmislen stav Srbije, a to je da se nalazimo na evropskom putu, da želimo da svoju zemlju uređujemo po evropskim uzusima i pravilima, da razumemo sve stvari koje se dešavaju u EU, kao i da nikoga ne molimo nizašta. Različite stavove smo imali samo oko pitanja ENTSO i energetskih pitanja na Kosovu, kao i drugih pitanja oko Kosova. Što se svega drugog tiče, imali smo izuzetan sastanak, veoma dobar za nas. Srbija će svoj evropski put nastaviti na transparentan način i rado će prihvatati sve dobre reči koje dolaze iz EU, tako i kritike, ali će sebi dati za pravo da misli svojom glavom i da na njih odgovori. Demokratija pripada svima i imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje po svakom pitanju", naglasio je predsednik Vučić posle dvočasovnog sastanka.
 
Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU, na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti, koju je u Unija pokazivala i u ranijem periodu, i sada u borbi protiv virusa korona.
 
"Mi smo zahvalni na toj finansijskoj pomoći i podršci, poreskim obeveznicima EU i zemljama članicama koje su takvu odluku donele. To je za nas velika stvar i uvek ćemo to umeti da poštujemo", rekao je predsednik Srbije.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

Predsednik Vučić podsetio je da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nabavke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku. Takođe, izdvojeno je i više od četiri miliona za robu, čiji će najveći deo stići u maju.
 
Predsednik Vučić je naveo da Srbija sada ima nešto više zaštitne opreme nego što je potrebno, čak i nešto više respiratora, nego što je neophodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.
 
Takođe, predsednik Vučić je ukazao na činjenicu koliko je važna ekonomska saradnja sa EU, podsetivši da 68 odsto, odnosno dve trećine robne razmene vezano za EU.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

 
„Naša ukupna robna razmena prošle godine je iznosila 26 milijardi evra, a pre samo deset godina bila je na 10 milijardi evra. To pokazuje koliko Srbija napreduje, ali i naš odnos sa EU u ekonomskom smislu. To pokazuje i koliko smo zavisni od tržišta EU, i zato smo srećni kada Savet EU može da donese odluku i donose ambiciozne planove za ulaganje", podvukao je on.
 
Predsednik Vučić je kazao da je Srbija posebno zainteresovana za kompanije koje rade u našoj zemlji i buduće investicije.
 
"Izrazio sam ogromnu zahvalnost kompanijama iz EU koje su pretrpele težak udarac u okviru pandemije i u našoj zemlji, koje su spremne da u što kraćem periodu nastave sa radom, da brinu o svojim radnicima. Predstavnici pojedinih zemalja su rekli da najveći deo kompanija neće da otpušta radnike već da će da brine o njima. Mi smo zahvalni na tome i gledaćemo da stvorimo uslove, ne ugrožavajući zdravlje ljudi, za nastavak rada kompanija, kako bi gubici bili što niži“, naglasio je on.
 
Predsednik Vučić je ukazao da je u proteklih deset godina priliv investicija iz Unije dostigao 15 milijardi evra, podvukavši da je od velikog značaja da se taj trend nastavi.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

U skladu s tim, najavio je, dodatne pakete subvencija i podstrekavajućih mera za dolazak investitora iz EU.
 
„Imamo komparativne prednosti prema drugim zemljama“, podvukao je on.
 
Predsednik Vučić je, u ime Srbije i njenih građana, izjavio saučešće svim zemljama EU zbog stradalih u okviru pandemije Kovid19.
 
„Ljudi u Srbiji iskreno žale za svakim čovekom u EU, a našu solidarnost pokazivali smo u raznim situacijama. Veoma smo zahvalni na pažnji i verujemo da će ta solidarnost u budućnosti moći da bude još izraženija i još bolja nego što je bila u ovom periodu“, istakao je on.
 
Predsednik je preneo da je bilo reči i o politici proširenja, kao i da su jedni drugima zahvalili na odličnoj saradnji po pitanju repatrijacije, povratka naših građana u Srbiju, a njihovih u njihove zemlje, pretežno Er Srbijom, ali i propuštanjem autobusa, čime smo pokazali da možemo da imamo dobru saradnju.
 
Izrazio je zahvalnost na razgovorima sa liderima zemlja EU, kao što su Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, ali i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji su, kako je podvukao, bili od izuzetnog značaja i značili veliko ohrabrenje za građane Srbije.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

 
Preneo je da je razgovarao i sa guvernerom italijanske pokrajine Veneto Lukom Zajom, da je ponuđena podrška i tom regionu Italije u trenucima kada je to bilo teško i važno.
 
„Verujem da smo svojim ponašanjem u regionu pokazali da možemo da pružimo svoju solidarnost i pomoć i sa onima sa kojima ne razmenjujemo uvek najlepše reči“, podvukao je predsednik Vučić zahvalivši se i evropskom komesaru za proširenje Verhelju na izvanrednoj pomoći koju je pružio.
 
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije

Foto Predsedništvo - Dimitrije Goll

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.