Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Вести

24.04.2020. - 13:13

Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији. Састанку су присуствовали и потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министри здравља Златибор Лончар, финансија Синиша Мали као и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

 
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља чланица Уније, да је Србија захвална Европској унији на помоћи, подршци и солидарности у борби против Kовида 19, али и раније, да остаје привржена путу у ЕУ, али и да задржава право на сопствени став о сваком питању.
 
Председник Вучић је истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ, да наставља са усклађивањем са правилима ЕУ, али да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању, у складу са демократским принципима Уније.
 
"Имали смо добар, отворен и веома дуг састанак. Разговарали смо о свим важним темама", рекао је прдседник Вучић.
 
Он је пренео да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су само по питањима везаним за Kосово, попут приступања ЕНТСО.
 
Председник Србије је истакао да је недвосмислен став Србије да се налази на европском путу.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

 
"Желим да поновим недвосмислен став Србије, а то је да се налазимо на европском путу, да желимо да своју земљу уређујемо по европским узусима и правилима, да разумемо све ствари које се дешавају у ЕУ, као и да никога не молимо низашта. Различите ставове смо имали само око питања ЕНТСО и енергетских питања на Kосову, као и других питања око Kосова. Што се свега другог тиче, имали смо изузетан састанак, веома добар за нас. Србија ће свој европски пут наставити на транспарентан начин и радо ће прихватати све добре речи које долазе из ЕУ, тако и критике, али ће себи дати за право да мисли својом главом и да на њих одговори. Демократија припада свима и имамо право да изнесемо своје мишљење по сваком питању", нагласио је председник Вучић после двочасовног састанка.
 
Председник је поручио да је Србија изузетно захвална ЕУ, на финансијској помоћи и на свакој другој врсти подршке и солидарности, коју је у Унија показивала и у ранијем периоду, и сада у борби против вируса корона.
 
"Ми смо захвални на тој финансијској помоћи и подршци, пореским обевезницима ЕУ и земљама чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и увек ћемо то умети да поштујемо", рекао је председник Србије.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

Председник Вучић подсетио је да је ЕУ определила 93 милиона евра помоћи, 15 милиона за хитне набавке, а 78 милиона за подршку економском оправку. Такође, издвојено је и више од четири милиона за робу, чији ће највећи део стићи у мају.
 
Председник Вучић је навео да Србија сада има нешто више заштитне опреме него што је потребно, чак и нешто више респиратора, него што је неопходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.
 
Такође, председник Вучић је указао на чињеницу колико је важна економска сарадња са ЕУ, подсетивши да 68 одсто, односно две трећине робне размене везано за ЕУ.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

 
„Наша укупна робна размена прошле године је износила 26 милијарди евра, а пре само десет година била је на 10 милијарди евра. То показује колико Србија напредује, али и наш однос са ЕУ у економском смислу. То показује и колико смо зависни од тржишта ЕУ, и зато смо срећни када Савет ЕУ може да донесе одлуку и доносе амбициозне планове за улагање", подвукао је он.
 
Председник Вучић је казао да је Србија посебно заинтересована за компаније које раде у нашој земљи и будуће инвестиције.
 
"Изразио сам огромну захвалност компанијама из ЕУ које су претрпеле тежак ударац у оквиру пандемије и у нашој земљи, које су спремне да у што краћем периоду наставе са радом, да брину о својим радницима. Представници појединих земаља су рекли да највећи део компанија неће да отпушта раднике већ да ће да брине о њима. Ми смо захвални на томе и гледаћемо да створимо услове, не угрожавајући здравље људи, за наставак рада компанија, како би губици били што нижи“, нагласио је он.
 
Председник Вучић је указао да је у протеклих десет година прилив инвестиција из Уније достигао 15 милијарди евра, подвукавши да је од великог значаја да се тај тренд настави.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

У складу с тим, најавио је, додатне пакете субвенција и подстрекавајућих мера за долазак инвеститора из ЕУ.
 
„Имамо компаративне предности према другим земљама“, подвукао је он.
 
Председник Вучић је, у име Србије и њених грађана, изјавио саучешће свим земљама ЕУ због страдалих у оквиру пандемије Ковид19.
 
„Људи у Србији искрено жале за сваким човеком у ЕУ, а нашу солидарност показивали смо у разним ситуацијама. Веома смо захвални на пажњи и верујемо да ће та солидарност у будућности моћи да буде још израженија и још боља него што је била у овом периоду“, истакао је он.
 
Председник је пренео да је било речи и о политици проширења, као и да су једни другима захвалили на одличној сарадњи по питању репатријације, повратка наших грађана у Србију, а њихових у њихове земље, претежно Ер Србијом, али и пропуштањем аутобуса, чиме смо показали да можемо да имамо добру сарадњу.
 
Изразио је захвалност на разговорима са лидерима земља ЕУ, као што су Мађарска, Словенија, Хрватска, Бугарска, али и немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, који су, како је подвукао, били од изузетног значаја и значили велико охрабрење за грађане Србије.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

 
Пренео је да је разговарао и са гувернером италијанске покрајине Венето Луком Зајом, да је понуђена подршка и том региону Италије у тренуцима када је то било тешко и важно.
 
„Верујем да смо својим понашањем у региону показали да можемо да пружимо своју солидарност и помоћ и са онима са којима не размењујемо увек најлепше речи“, подвукао је председник Вучић захваливши се и европском комесару за проширење Верхељу на изванредној помоћи коју је пружио.
 
Састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније

Фото Председништво - Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).