Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Vesti

06.03.2021. - 12:52

Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovarao o saradnji dve zemlje koja je, kako je istakao, zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Danas smo održali važan sastanak i analizirali smo saradnju sa Narodnom Republikom Kinom. Srbija je u prethodnom periodu napravila neverovatne pomake u saradnji sa Kinom, povećala je izvoz čak 15 puta, ne 15 odsto, nego 15 puta“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije. 
 
„Sinoć sam imao posebnu čast da sačekam još 500.000 Sinofarm vakcina. Beskrajno sam zahvalan Kini jer je reč o bezbednoj i veoma pouzdanoj vakcini, koja nešto kasnije razvija antitela, ali bez ikakvog ugrožavanja zdravlja ljudi“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da je sada na nama da ubrzamo vakcinaciju, jer vakcina ima dovoljno. 
 
Predsednik Vučić je rekao da očekuje velike nove investicije Kine i to: u septembru 474 miliona dolara ulaganja u Timočki rudnik, Ling Long u Zrenjaninu kao i početak rada fabrike u Nišu pre kraja godine. On je naveo i da je dogovoren novi projekat - izgradnja obilaznice oko Kragujevca, po veoma dobroj ceni. 
 
Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, govoreći o investicijama, rekao da su postignuti dogovori za izvoz goveđeg mesa, kukuruza i da se čekaju dozvole za izvoz jabuka. 
 
„Postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što je naš problem po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove. Razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu“, objasnio je predsednik Vučić i dodao da su počeli i pregovori o izgradnji auto-puta ka Požarevcu, a odatle ka Golupcu, čime će se održati Dunavski koridor. 
 
„Mi smo dobili obećanje gospodina Žanga da će do Svetog Nikole biti završen put Čačak - Požega. To je velika vest za Ivanjicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Radimo sa još jednom kompanijom obilaznicu oko Beograda i ostaje nam most kod Vinče. Time bismo spojili ceo prsten oko Beograda. To je veoma skup posao“, naglasio je predsednik Vučić. On je naveo da kineske kompanije rade i na pruzi Beograd - Stara Pazova, a da su u toku razgovori i u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš. 
 
Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Što se tiče železnice, za manje od godinu dana biće puštena u rad pruga za brzinu od 200 km na sat. Građani će moći za samo 28 minuta da stignu od centra Beogada do centra Novog Sada. Treba da se spojimo i sa Budimpeštom. To će biti novo lice Srbije“, zaključio je predsednik Vučić. 
 
Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da se uprkos uticaju pandemije virusa korona saradnja dve zemlje intenzivno razvija.
 
Sastanak sa ambasadorkom Narodne Republike Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana  na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije", rekla je kineska ambasadorka i dodala da je druga tačka saradnje zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak. 
 
"U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad  i auto-puta Preljina- Požega. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu", poručila je ambasadorka NR Kine.
 
Beograd,
06. mart 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).