Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Вести

06.03.2021. - 12:52

Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, са којом је разговарао о сарадњи две земље која је, како је истакао, заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Данас смо одржали важан састанак и анализирали смо сарадњу са Народном Републиком Kином. Србија је у претходном периоду направила невероватне помаке у сарадњи са Kином, повећала је извоз чак 15 пута, не 15 одсто, него 15 пута“, рекао је председник Вучић и додао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Kине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабораторије. 
 
„Синоћ сам имао посебну част да сачекам још 500.000 Синофарм вакцина. Бескрајно сам захвалан Kини јер је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи“, истакао је председник Вучић и нагласио да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно. 
 
Председник Вучић је рекао да очекује велике нове инвестиције Кине и то: у септембру 474 милиона долара улагања у Тимочки рудник, Линг Лонг у Зрењанину као и почетак рада фабрике у Нишу пре краја године. Он је навео и да је договорен нови пројекат - изградња обилазнице око Kрагујевца, по веома доброј цени. 
 
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, говорећи о инвестицијама, рекао да су постигнути договори за извоз говеђег меса, кукуруза и да се чекају дозволе за извоз јабука. 
 
„Постоје кинеске компаније које су заинтересоване за инвестиције. Оно што је наш проблем по том питању је да имамо високе логистичке трошкове. Разговарали смо и са представницима кинеске железнице који желе да помогну“, објаснио је председник Вучић и додао да су почели и преговори о изградњи ауто-пута ка Пожаревцу, а одатле ка Голупцу, чиме ће се одржати Дунавски коридор. 
 
„Ми смо добили обећање господина Жанга да ће до Светог Николе бити завршен пут Чачак - Пожега. То је велика вест за Ивањицу, Нови Пазар и цео Пештер. Радимо са још једном компанијом обилазницу око Београда и остаје нам мост код Винче. Тиме бисмо спојили цео прстен око Београда. То је веома скуп посао“, нагласио је председник Вучић. Он је навео да кинеске компаније раде и на прузи Београд - Стара Пазова, а да су у току разговори и у вези са изградњом брзе пруге Београд-Ниш. 
 
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Што се тиче железнице, за мање од годину дана биће пуштена у рад пруга за брзину од 200 км на сат. Грађани ће моћи за само 28 минута да стигну од центра Беогада до центра Новог Сада. Треба да се спојимо и са Будимпештом. То ће бити ново лице Србије“, закључио је председник Вучић. 
 
Амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо истакла је да се упркос утицају пандемије вируса корона сарадња две земље интензивно развија.
 
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Овај састанак у потпуности показује да председник Вучић придаје велики значај односима са Кином. Наша сарадња је фокусирана  на две тачке, а прва је заједничка борба против пандемије", рекла је кинеска амбасадорка и додала да је друга тачка сарадње заједничка борба за економски раст, односно опоравак. 
 
"У то спада инфраструктура, као највећа област. Велики пројекти се стабилно одвијају, као пројекат брзе пруге Београд-Нови Сад  и ауто-пута Прељина- Пожега. Кинеска компанија и француски и српски партнери потписали су и споразум о изградњи београдског метроа. Данас смо разменили мишљења и о сарадњи у области пољопривреде. Имамо велику могућност за сарадњу у тој области. Надамо се да ће у будућности бити још више квалитетних српских производа на кинеском тржишту", поручила је амбасадорка НР Кине.
 
Београд,
06. март 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).