Sastanak sa ambasadorkom NR Kine

Vesti

17.03.2020. - 16:36

Sastanak sa ambasadorkom NR Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo i zahvalio na velikoj pomoći i podršci koju NR Kina pruža Srbiji i njenim građanima.

"Mi smo mala zemlja i mali narod, ali smo veoma iskreno i sa velikom pažnjom pratili sve što se dešava u Kini i verovali u snagu vašeg predsednika Si Đinpinga, u snagu vašeg naroda, Komunističke partije Kine, u snagu svih vaših ljudi. Želim da vam izrazim ogromnu zahvalnost na pažnji koju pružate Srbiji, jer naše su oči sada uprte u vas", rekao je predsednik Vučić posle razgovora sa ambasadorkom Čen Bo i istakao da je Kina uspela, ako ne do kraja, a onda sa velikom sigurnošću da pobedi najveću pošast savremenog sveta, na čemu je čestitao toj zemlji. On je ukazao da Srbija još nije u situaciji u kakvoj su neke druge zemlje, ali da će tako nešto uskoro uslediti i kod nas, a da bismo izbegli taj najgori scenario, potrebne su nam kineska pomoć i podrška. 
 
"Zato Vas molim da nam pošaljete sve što možete i nije nam tu problem novac. Da nam pošaljete maske, rukavice... Treba nam desetine miliona maski, rukavice, respiratori, bukvalno sve, a ponajviše nam treba vaše znanje i ljudi koji bi želeli da dođu u Beograd i Srbiju da nam pomognu, kako bi izašli iz ove teške krize. Mi ne tražimo novac, mi tražimo nešto što je mnogo više od novca. Ovog puta tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu, što je važnije od svega. Beskrajno Vam hvala na svemu i molim Vas da prenesete moje najsrdačnije čestitke i najiskrenije pozdrave predsedniku Kine, velikom Si Đinpingu ", rekao je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa ambasadorkom NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ambasadorka Čen Bo zahvalila je predsedniku Vučiću na lepim rečima dodajući  da je već dva njegova pisma poslala predsedniku NR Kine i da će kineska strana obratiti veliku pažnju na potrebe Srbije u borbi protiv virusa. 
 
"Već smo odlučili da dajemo donaciju, a onda da pošaljemo i stručnjake", rekla je kineska ambasadorka i izjavila da očekuje da kineski stručnjaci za borbu protiv korona virusa stignu u Srbiju do kraja nedelje. Ona je navela da u Kini, kada je reč o borbi sa korona virusom, sve računaju po satima, kao i da su obični građani u Kini veoma pozitivno reagovali na poziv za pomoć predsednika Vučića. 
 
Ambasadorka NR Kine je rekla da je vanrednu konferenciju za medije predsednika Vučića gledalo više od 300 miliona ljudi. Ona je istakla i da je Kina od Srbije dobila veliku podršku na početku borbe sa koronom, te da i građani Kine smatraju da takvu podršku treba da uzvrate. 
 
Predsednik Vučić je još jednom zahvalio na tome i uputio im najsrdačnije pozdrave uz reči: 
 
"Čekamo ovde našu kinesku braću. Pokazalo se da bez vas Evropa teško može da se odbrani, mi to ne krijemo jer mi ne možemo i nismo u stanju bez Kine i kineske braće to da uradimo." 
 
Beograd, 17. mart 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).