Састанак са амбасадорком НР Кине

Вести

17.03.2020. - 16:36

Састанак са амбасадорком НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо и захвалио на великој помоћи и подршци коју НР Кина пружа Србији и њеним грађанима.

"Ми смо мала земља и мали народ, али смо веома искрено и са великом пажњом пратили све што се дешава у Кини и веровали у снагу вашег председника Си Ђинпинга, у снагу вашег народа, Комунистичке партије Кине, у снагу свих ваших људи. Желим да вам изразим огромну захвалност на пажњи коју пружате Србији, јер наше су очи сада упрте у вас", рекао је председник Вучић после разговора са амбасадорком Чен Бо и истакао да је Кина успела, ако не до краја, а онда са великом сигурношћу да победи највећу пошаст савременог света, на чему је честитао тој земљи. Он је указао да Србија још није у ситуацији у каквој су неке друге земље, али да ће тако нешто ускоро уследити и код нас, а да бисмо избегли тај најгори сценарио, потребне су нам кинеска помоћ и подршка. 
 
"Зато Вас молим да нам пошаљете све што можете и није нам ту проблем новац. Да нам пошаљете маске, рукавице... Треба нам десетине милиона маски, рукавице, респиратори, буквално све, а понајвише нам треба ваше знање и људи који би желели да дођу у Београд и Србију да нам помогну, како би изашли из ове тешке кризе. Ми не тражимо новац, ми тражимо нешто што је много више од новца. Овог пута тражимо кинеску љубав, тражимо ваше људе да нам помогну, што је важније од свега. Бескрајно Вам хвала на свему и молим Вас да пренесете моје најсрдачније честитке и најискреније поздраве председнику Кине, великом Си Ђинпингу ", рекао је председник Вучић. 
 
Састанак са амбасадорком НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадорка Чен Бо захвалила је председнику Вучићу на лепим речима додајући  да је већ два његова писма послала председнику НР Кине и да ће кинеска страна обратити велику пажњу на потребе Србије у борби против вируса. 
 
"Већ смо одлучили да дајемо донацију, а онда да пошаљемо и стручњаке", рекла је кинеска амбасадорка и изјавила да очекује да кинески стручњаци за борбу против корона вируса стигну у Србију до краја недеље. Она је навела да у Кини, када је реч о борби са корона вирусом, све рачунају по сатима, као и да су обични грађани у Кини веома позитивно реаговали на позив за помоћ председника Вучића. 
 
Амбасадорка НР Кине је рекла да је ванредну конференцију за медије председника Вучића гледало више од 300 милиона људи. Она је истакла и да је Кина од Србије добила велику подршку на почетку борбе са короном, те да и грађани Кине сматрају да такву подршку треба да узврате. 
 
Председник Вучић је још једном захвалио на томе и упутио им најсрдачније поздраве уз речи: 
 
"Чекамо овде нашу кинеску браћу. Показало се да без вас Европа тешко може да се одбрани, ми то не кријемо јер ми не можемо и нисмо у стању без Кине и кинеске браће то да урадимо." 
 
Београд, 17. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).