Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Vesti

18.06.2020. - 14:56

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Alekandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, kao i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Razgovarali smo o svim važnim temama. Rusija je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, sa trgovinskom razmenom na nivou 3.6 milijardi dolara i to se uvećava iz godine u godinu. Verujem da još mnogo toga možemo da uradimo u svim sferama društvenog života, da naše strateški postavljene i istinski prijateljske odnose poboljšavamo i ojačavamo. Ključna tema bila je naš odnos u međunarodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije, kao i situacija na Kosovu i Metohiji. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima što u svakom trenutku podržavaju poziciju Srbije. Zahvalan sam gospodinu Lavrovu na ličnom angažmanu“, istakao je predsednik Vučić nakon sastanka. On je dodao da je zamolio za podršku Rusije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čiji je opstanak u regionu ugrožen. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto. Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Verujem da će dolazak predsednika Putina na otvaranje hrama Svetog Save značiti dodatni impuls našim ne samo kulturnim, nego i religioznim vezama, da će dodatno osnažiti poziciju i našeg naroda i naše zemlje, ali i srpske crkve“, naveo je predsednik Vučić. On je najavio da će se za nekoliko dana sastati sa predsednikom Putinom u Moskvi. 
 
"Dodatno ćemo razmeniti ocene, iskustva i saznanja koje imamo o događajima i odnosima na međunarodnoj areni, kako bi Srbija mogla da izdrži i na najbolji mogući način sačuva svoje interese.Čeka nas težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima. Na osnovu nekih ocena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je predsednik Vučić i poručio da će Srbija umeti da zaštiti svoje vitalne, državne interese. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto. Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Mi smo se danas dogovorili da na gotovo dnevnom nivou razgovaramo, da se konsultujemo, razmenjujemo iskustva, saznanja. Jedna stvar je jasna. Ako bi bilo kada trebalo da dođe do bilo kakvog rešenja, da je za takvo rešenje potrebna saglasnost Ruske Federacije“, naveo je predsednik Vučić. 
 
Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da se Rusija pouzdava u to da EU, koja ima ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne sme da se izoluje od svojih obaveza. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto. Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"EU mora da ispunjava svoje obaveze pošteno i da se bori za realizaciju postignutih dogovora, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što je sada, nažalost, sabotirano od albanske strane", rekao je ministar Lavrov. On je ponovio da se ruski stav o Kosovu ne menja. 
 
"Potvrdili smo da ćemo podržavati bilo koje korake i inicijative koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244", naveo je ministar Lavrov. On je naglasio da rešenje za Kosovo mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i odobrenjem Saveta bezbednosti UN i da obezebedi mir i bezbednost u ovom delu Evrope.  
 
Beograd,
18. jun 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).