Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Вести

18.06.2020. - 14:56

Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Председник Републике Србије Алекандар Вучић састао се данас са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, са којим је разговарао о билатералним односима и економској сарадњи двеју земаља, као и ситуацији на Косову и Метохији.

Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Разговарали смо о свим важним темама. Русија је један од најзначајнијих трговинских партнера, са трговинском разменом на нивоу 3.6 милијарди долара и то се увећава из године у годину. Верујем да још много тога можемо да урадимо у свим сферама друштвеног живота, да наше стратешки постављене и истински пријатељске односе побољшавамо и ојачавамо. Kључна тема била је наш однос у међународним оквирима и подршка Русије интегритету Србије, као и ситуација на Kосову и Метохији. Захвални смо нашим руским пријатељима што у сваком тренутку подржавају позицију Србије. Захвалан сам господину Лаврову на личном ангажману“, истакао је председник Вучић након састанка. Он је додао да је замолио за подршку Русије и Српској православној цркви, чији је опстанак у региону угрожен. 
 
Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото. Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Верујем да ће долазак председника Путина на отварање храма Светог Саве значити додатни импулс нашим не само културним, него и религиозним везама, да ће додатно оснажити позицију и нашег народа и наше земље, али и српске цркве“, навео је председник Вучић. Он је најавио да ће се за неколико дана састати са председником Путином у Москви. 
 
"Додатно ћемо разменити оцене, искуства и сазнања које имамо о догађајима и односима на међународној арени, како би Србија могла да издржи и на најбољи могући начин сачува своје интересе.Чека нас тежак период у ком ћемо се суочити са великим притисцима. На основу неких оцена наших руских пријатеља, чини се да ћемо морати да будемо изузетно обазриви и у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала", рекао је председник Вучић и поручио да ће Србија умети да заштити своје виталне, државне интересе. 
 
Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото. Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ми смо се данас договорили да на готово дневном нивоу разговарамо, да се консултујемо, размењујемо искуства, сазнања. Једна ствар је јасна. Ако би било када требало да дође до било каквог решења, да је за такво решење потребна сагласност Руске Федерације“, навео је председник Вучић. 
 
Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да се Русија поуздава у то да ЕУ, која има улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине, не сме да се изолује од својих обавеза. 
 
Састанак са министром спољних послова Руске Федерације

Фото. Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"ЕУ мора да испуњава своје обавезе поштено и да се бори за реализацију постигнутих договора, као што је успостављање Заједнице српских општина, што је сада, нажалост, саботирано од албанске стране", рекао је министар Лавров. Он је поновио да се руски став о Косову не мења. 
 
"Потврдили смо да ћемо подржавати било које кораке и иницијативе који ће помоћи Београду и Приштини да постигну узајамно прихватљиво решење на основу резолуције 1244", навео је министар Лавров. Он је нагласио да решење за Косово мора да буде у складу са међународним правом и одобрењем Савета безбедности УН и да обезебеди мир и безбедност у овом делу Европе.  
 
Београд,
18. јун 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).