Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Vesti

24.02.2021. - 16:56

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem, sa kojim je razgovarao o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve, kao i svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju.

 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka koja nas očekuje, o poziciji Srbije i o tome da Kosovo danas nije uspelo da dobije prostor na Konferenciji ustavnih sudova evropskih zemalja", rekao je predsednik Vučić nakon sastanka. On je dodao da su razgovarali i o Republici Srpskoj, te o svim pritiscima na Srbiju koji predstoje i koji ne treba da iznenađuju. 
 
"U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde ne postoji unipolarnost, ni bipolarnost, već multipolarnost, mnogi će pokušati i dati sve od sebe da pokažu svoju snagu i silu na nekom manjem. Naš posao je da gledamo da to ne budemo mi, te da sačuvamo najvažnije i najvitalnije državne i nacionalne interese", naveo je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost i kako da se pomogne stradalnom narodu na Kosovu i Metohiji, da se pomogne očuvanje života i ekonomski napredak. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Po tom pitanju postoji ne samo veliko razumevanje, već i saglasje. Veoma je važan odnos države i crkve. Kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno, onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri“, istakao je predsednik Vučić i preneo da je dogovoreno da država pomogne obnovi naših hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasejanju, posebno na području bivše Jugoslavije. 
 
„Dogovorili smo i da pokušamo da razumemo jedni druge i da ono gde ne mislimo isto, rešavamo dijalogom, rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti. Zahvalan sam Njegovoj svetosti što je imao razumevanja da sasluša i na prilici da mnogo toga od njega naučim“, naveo je predsednik Vučić i izrazio uverenje da će budući sastanci sa srpskim patrijarhom biti uobičajeni, a uvek u interesu celokupnog srpskog naroda. 
 
Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Njegova svetost patrijarh Porfirije zahvalio je predsedniku Vučiću na prisustvu na ceremoniji ustoličenja, kao i na rečima koje mu je uputio posle tog čina. 
 
„Naglasio sam predsedniku da nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politiku, već zato što mislim da je Crkva organizam sa ciljem da sabira, da otupljuje oštrice i prevazilazi polarizacije, nezavisno od okolnosti. Naglasio sam i da često mi ne biramo okolnosti, već su one izraz promisli Božje i iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo, već da zasučemo rukave i da probleme i teškoće doživimo kao zadatak koji moramo da rešimo. Mi ćemo činiti sve što je do nas, kao pastira, da našem narodu bude bolje, a da ne bude na uštrb drugih. Isključivo dijalogom možemo upoznati jedni druge, prepoznati vrednosti jedni kod drugih i tako prevazići iskušenja i nesporazume“, istakao je patrijarh Porfirije.
 
Beograd,
24. februar 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).