Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Вести

24.02.2021. - 16:56

Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем, са којим је разговарао о свим важним питањима у односима државе и цркве, као и свим кључним питањима од значаја за државу Србију.

 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Упознао сам патријарха са фактичком ситуацијом на Kосову и Метохији, са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака која нас очекује, о позицији Србије и о томе да Kосово данас није успело да добије простор на Конференцији уставних судова европских земаља", рекао је председник Вучић након састанка. Он је додао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје и који не треба да изненађују. 
 
"У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све од себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, те да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе", навео је председник Вучић и додао да се разговарало о томе како да се сачувају мир и стабилност и како да се помогне страдалном народу на Kосову и Метохији, да се помогне очување живота и економски напредак. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје. Веома је важан однос државе и цркве. Када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно, онда је Србија растрзана и слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, истакао је председник Вучић и пренео да је договорено да држава помогне обнови наших храмова и светиња свуда где делује СПЦ, како у земљи, тако и расејању, посебно на подручју бивше Југославије. 
 
„Договорили смо и да покушамо да разумемо једни друге и да оно где не мислимо исто, решавамо дијалогом, речима које би смиривале сваку врсту страсти. Захвалан сам Његовој светости што је имао разумевања да саслуша и на прилици да много тога од њега научим“, навео је председник Вучић и изразио уверење да ће будући састанци са српским патријархом бити уобичајени, а увек у интересу целокупног српског народа. 
 
Састанак са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Његова светост патријарх Порфирије захвалио је председнику Вучићу на присуству на церемонији устоличења, као и на речима које му је упутио после тог чина. 
 
„Нагласио сам председнику да нисам политичар, не због тога што немам афинитета за политику, већ зато што мислим да је Црква организам са циљем да сабира, да отупљује оштрице и превазилази поларизације, независно од околности. Нагласио сам и да често ми не бирамо околности, већ су оне израз промисли Божје и из тог разлога немамо право да се жалимо, већ да засучемо рукаве и да проблеме и тешкоће доживимо као задатак који морамо да решимо. Ми ћемо чинити све што је до нас, као пастира, да нашем народу буде боље, а да не буде на уштрб других. Искључиво дијалогом можемо упознати једни друге, препознати вредности једни код других и тако превазићи искушења и неспоразуме“, истакао је патријарх Порфирије.
 
Београд,
24. фебруар 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).