Sastanak sa predsednikom Francuske Republike

Vesti

11.11.2019. - 23:37

Sastanak sa predsednikom Republike Francuske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o budućnosti evrointegracija Srbije, ali i detaljima regionalne inicijative koju je Srbija pokrenula sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Sastanak sa predsednikom Francuske Republike

Foto: Predsedništo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić istakao je da je sa predsednikom Makronom imao srdačan, otvoren i prijateljski razgovor. 
  
„Imao sam veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Makronom. Podelio bih ga u tri dela. Razgovarali smo o sveukupnoj budućnosti Evrope, kao i šta je ono što možemo da očekujemo, odnosno čemu mi možemo da se nadamo u budućnosti i šta je ono oko čega Evropa može da se dogovori i šta može da nam ponudi", rekao je predsednik Vučić.
 
U drugom delu razgovora predsednik Vučić je zatražio podršku predsednika Makrona regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.
 
Sastanak sa predsednikom Francuske Republike

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Molio sam Makrona za podršku i uveran sam da ćemo je dobiti javno, jer je incijativa zasnovana na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne. Pokazao sam i šta je ocenila Svetska banka. Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi", preneo je predsednik Vučić. On je istakao da se radi o ogromnoj uštedi i da 1,5 milijardi evra za Srbiju znači deset odsto povećanje penzija i 16 odsto povećanja plata odmah.
 
Predsednik Vučić je rekao da se treći deo razgovora odnosio na odnos sa Prištinom.
 
"Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje", naglasio je predsednik Vučić. 
 
Sastanak sa predsednikom Francuske Republike

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić ukazao je da o zaključcima razgovora, koji su bili konkretni i dobri, ne može da govori, ali je naveo da predsednik Makron odlično razume situaciju. On je dodao da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovor posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje, i da isplaniraju susret u januaru.
 
Pariz, 11. novembar 2019.  
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).