Састанак са председником Француске Републике

Вести

11.11.2019. - 23:37

Састанак са председником Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Паризу са председником Републике Француске Емануелом Макроном, са којим је разговарао о будућности евроинтеграција Србије, али и детаљима регионалне иницијативе коју је Србија покренула са Републиком Северном Македонијом и Републиком Албанијом.

Састанак са председником Француске Републике

Фото: Председништо Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић истакао је да је са председником Макроном имао срдачан, отворен и пријатељски разговор. 
  
„Имао сам веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са Макроном. Поделио бих га у три дела. Разговарали смо о свеукупној будућности Европе, као и шта је оно што можемо да очекујемо, односно чему ми можемо да се надамо у будућности и шта је оно око чега Европа може да се договори и шта може да нам понуди", рекао је председник Вучић.
 
У другом делу разговора председник Вучић је затражио подршку председника Макрона регионалној иницијативи Србије, Северне Македоније и Албаније.
 
Састанак са председником Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Молио сам Макрона за подршку и уверан сам да ћемо је добити јавно, јер је инцијатива заснована на четири важне слободе које промовише ЕУ, а које су универзалне. Показао сам и шта је оценила Светска банка. Добили смо званични податак Светске банке да би, ако би у иницијативи имали западнобалканску шесторку, заједничка уштеда износила 3,5 милијарде евра, а само за Србију 1,5 милијарди", пренео је председник Вучић. Он је истакао да се ради о огромној уштеди и да 1,5 милијарди евра за Србију значи десет одсто повећање пензија и 16 одсто повећања плата одмах.
 
Председник Вучић је рекао да се трећи део разговора односио на однос са Приштином.
 
"Европа чека формирање владе у Приштини. Верујем да ће потом позвати и једне и друге да се разговара и пронађе неки компромис. Нисам сигуран да ће бити лако, али Макрон верује у оно о чему смо говорили у Београду, а то је да је могуће наћи компромисно решење", нагласио је председник Вучић. 
 
Састанак са председником Француске Републике

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић указао је да о закључцима разговора, који су били конкретни и добри, не може да говори, али је навео да председник Макрон одлично разуме ситуацију. Он је додао да су договорили да до децембра обаве велики телефонски разговор после формирања владе у Приштини, да би Макрон чуо његово мишљење, и да испланирају сусрет у јануару.
 
Париз, 11. новембар 2019.  
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).