Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Vesti

15.02.2020. - 13:35

Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba iz regiona, a sastanku su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je, posle sastanka, da samo jedinstveni, kao narod, možemo da izađemo iz velikih kriza. 
 
„Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prilično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda“, rekao je patrijarh Irinej i dodao da nismo veliki narod, ali da možemo da opstanemo u ovim prilikama u regionu i svetu ako budemo jedinstveni u dobrom, ne u lošem.  
 
Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Mislimo da ćemo svojom pameću i slogom izaći na dobar put i da tim putem nastavimo i budemo dostojni naslednici naše kulture“, zaključio je patrijarh srpski gospodin Irinej. 
 
Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je da je zahvalan svim ljudima koji su podržali srpski narod u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo odnosom i solidarnošću predsednika Srbije prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti. 
 
Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori", poručio je Andrija Mandić. 
 
Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da se odlukom Ustavnog suda BiH zašlo u imovinu Republike Srpske, i to nakon nekoliko presuda da imovina pripada entitetima. 
 
"Time je pređena crvena linija i to podržavaju zapadne zemlje", istakao je član predsedništva BiH Dodik i naglasio da neće učiniti ni jedni meru da uruši stabilnost i da Republika Srpska ima institucionalne mehanizme da zaštiti svoja prava.
 
Predsednik Vučić je rekao da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge i istakao da je Srbiji, više od svega, neophodan mir. 
 
Sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina. Govorili smo o neophodnosti jedinstva i solidarnosti i da uvek budemo uz svoj narod u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Srbiji je neophodan mir. Potrebno je i vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome. Moja molba je da, pre svega,vodimo računa da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir. Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje ", istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da razume bojazan srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović, i da razume šta znači udar na identitet i imovinu Republike Srpske. 
 
"Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, ali i naš narod u Crnoj Gori kroz sve institucije i borićemo se da sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
15. februar 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).