Састанак са представницима Срба из региона

Вести

15.02.2020. - 13:35

Састанак са представницима Срба из региона

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Срба из региона, а састанку су присуствовали и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Састанак са представницима Срба из региона

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Његова светост патријарх српски господин Иринеј поручио је, после састанка, да само јединствени, као народ, можемо да изађемо из великих криза. 
 
„Констатовали смо да се Србија налази у прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа“, рекао је патријарх Иринеј и додао да нисмо велики народ, али да можемо да опстанемо у овим приликама у региону и свету ако будемо јединствени у добром, не у лошем.  
 
Састанак са представницима Срба из региона

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Мислимо да ћемо својом памећу и слогом изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе“, закључио је патријарх српски господин Иринеј. 
 
Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је да је захвалан свим људима који су подржали српски народ у Црној Гори и изразио задовољство односом и солидарношћу председника Србије према проблему који имају Срби у Црној Гори због доношења Закона о слободи вероисповести. 
 
Састанак са представницима Срба из региона

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске солидарности своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори", поручио је Андрија Мандић. 
 
Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да се одлуком Уставног суда БиХ зашло у имовину Републике Српске, и то након неколико пресуда да имовина припада ентитетима. 
 
"Тиме је пређена црвена линија и то подржавају западне земље", истакао је члан председништва БиХ Додик и нагласио да неће учинити ни једни меру да уруши стабилност и да Република Српска има институционалне механизме да заштити своја права.
 
Председник Вучић је рекао да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге и истакао да је Србији, више од свега, неопходан мир. 
 
Састанак са представницима Срба из региона

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економски најснажнија у последњих 50 година. Говорили смо о неопходности јединства и солидарности и да увек будемо уз свој народ у Републици Српској и у Црној Гори. Србији је неопходан мир. Потребно је и време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе. Моја молба је да, пре свега,водимо рачуна да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир. Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање ", истакао је председник Вучић. Он је нагласио да разуме бојазан српског члана председништва БиХ Милорада Додика и председницу РС Жељку Цвијановић, и да разуме шта значи удар на идентитет и имовину Републике Српске. 
 
"Наставићемо да подржавамо Републику Српску, али и наш народ у Црној Гори кроз све институције и борићемо се да сачувамо мир и стабилност“, поручио је председник Вучић. 
 
Београд,
15. фебруар 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).