Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom

Vesti

24.01.2020. - 11:54

Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za Kosovo i Metohiju Ričardom Grenelom, sa kojim je razgovarao o ekonomskom napretku i infrastrukturnoj povezanosti regiona i odnosima Beograda i Prištine.

Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Hvala što ste mnogo vremena izdvojili za Srbiju, za naše razgovore sa Prištinom. Hvala Vam na uloženom trudu, entuzijazmu i energiji. Mi to izuzetno poštujemo“, rekao je predsednik Vučić, nakon sastanka, obraćajući se specijalnom izaslaniku Grenelu. 
 
Predsednik Vučić je istakao da su razgovarali i o unapređenju životnog standarda naših građana i ekonomske i infrastrukturne povezanosti u regionu.  
 
Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Kao što znate, nema lakih razgovora, koju god temu da pokrenete. Zahvalan sam Ričardu Grenelu na racionalnom pristupu, što je uz vrlo snažnu agendu i veliku želju da napredujemo u našim odnosima razumeo koje su potrebe Srbije i šta je to što građani Srbije žele. Izneo sam gospodinu Grenelu sve probleme koje imamo od uvođenja taksi na robu iz Centralne Srbije. Mi smo u jednoj godini izgubili 435 miliona evra. Naše, pre svega prehrambene industrije su gotovo u potpunosti izopštene sa kosovskog tržišta. Zato sam zahvalan gospodinu Grenelu što je dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu uvek trudimo da postignemo dogovore i prevazilazimo barijere. Od izuzetne je važnosti da takse budu ukinute“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da su razgovarali i o daljem infrastrukturnom povezivanju Beograda i Prištine, o uspostavljanju železničke linije. On je najavio da će se već sledeće nedelje organizovati sastanak sa ekspertima za železnicu i puteve i da će Srbija nastaviti da sarađuje u ključnim pitanjima koja ne idu na štetu nikome, jer želimo razvijeniju infrastrukturu i snažnije trgovinske odnose. 
 
Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

 
„Želim da zahvalim predsedniku Trampu na velikoj pažnji koju nam je posvetio, to nam je važno i mi to moramo da poštujemo. Predsednik Tramp ima otvoren poziv da poseti Srbiju i molim Vas da to prenesete Vašem predsedniku“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel je poručio da je lepo vratiti se u Beograd i preneo je pozdrave američkog predsednika. On je rekao da je i juče u Prištini, na sastancima sa svim liderima i poslovnom zajednicom, istakao da takse od 100 odsto na srpsku robu  moraju da budu ukinute i da su neprihvatljive, ali i da kampanja povlačenja priznanja Kosova mora da se zaustavi. 
 
Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

 
"Vlada ne stvara bogatstvo, to radi privatni sektor. Mi smo tu da pomognemo sa fokusom na ekonomiju, a politiku ostavljamo vama. Želim da vas podržim i pomognem da vaše privrede rastu ", rekao je Ričard Grenel i istakao da je došao zbog povezivanja i da nema veliku agendu. On je naglasio da treba da se krećemo u pravcu privrede, otvaranja novih radnih mesta, a to znači i ukidanje taksi, jer će dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije u trgovini. 
 
"Svi smo se na to usmerili i uveren sam da idemo u tom pravcu“, zaključio je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel.  
 
Beograd, 
24. januar 2020. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).