Састанак са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом

Вести

24.01.2020. - 11:54

Састанак са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за Косово и Метохију Ричардом Гренелом, са којим је разговарао о економском напретку и инфраструктурној повезаности региона и односима Београда и Приштине.

Састанак са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Хвала што сте много времена издвојили за Србију, за наше разговоре са Приштином. Хвала Вам на уложеном труду, ентузијазму и енергији. Ми то изузетно поштујемо“, рекао је председник Вучић, након састанка, обраћајући се специјалном изасланику Гренелу. 
 
Председник Вучић је истакао да су разговарали и о унапређењу животног стандарда наших грађана и економске и инфраструктурне повезаности у региону.  
 
Састанак са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Као што знате, нема лаких разговора, коју год тему да покренете. Захвалан сам Ричарду Гренелу на рационалном приступу, што је уз врло снажну агенду и велику жељу да напредујемо у нашим односима разумео које су потребе Србије и шта је то што грађани Србије желе. Изнео сам господину Гренелу све проблеме које имамо од увођења такси на робу из Централне Србије. Ми смо у једној години изгубили 435 милиона евра. Наше, пре свега прехрамбене индустрије су готово у потпуности изопштене са косовског тржишта. Зато сам захвалан господину Гренелу што је добро разумео колико је важно да се у савременом свету увек трудимо да постигнемо договоре и превазилазимо баријере. Од изузетне је важности да таксе буду укинуте“, нагласио је председник Вучић и додао да су разговарали и о даљем инфраструктурном повезивању Београда и Приштине, о успостављању железничке линије. Он је најавио да ће се већ следеће недеље организовати састанак са експертима за железницу и путеве и да ће Србија наставити да сарађује у кључним питањима која не иду на штету никоме, јер желимо развијенију инфраструктуру и снажније трговинске односе. 
 
Састанак са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом

Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

 
„Желим да захвалим председнику Трампу на великој пажњи коју нам је посветио, то нам је важно и ми то морамо да поштујемо. Председник Трамп има отворен позив да посети Србију и молим Вас да то пренесете Вашем председнику“, поручио је председник Вучић. 
 
Специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел је поручио да је лепо вратити се у Београд и пренео је поздраве америчког председника. Он је рекао да је и јуче у Приштини, на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом, истакао да таксе од 100 одсто на српску робу  морају да буду укинуте и да су неприхватљиве, али и да кампања повлачења признања Косова мора да се заустави. 
 
Састанак са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом

Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

 
"Влада не ствара богатство, то ради приватни сектор. Ми смо ту да помогнемо са фокусом на економију, а политику остављамо вама. Желим да вас подржим и помогнем да ваше привреде расту ", рекао је Ричард Гренел и истакао да је дошао због повезивања и да нема велику агенду. Он је нагласио да треба да се крећемо у правцу привреде, отварања нових радних места, а то значи и укидање такси, јер ће довести до већег богатства и нормалније ситуације у трговини. 
 
"Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу“, закључио је специјални изасланик председника САД Ричард Гренел.  
 
Београд, 
24. јануар 2020. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).