Sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Vesti

26.04.2021. - 16:57

Sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, sa kojim je razgovarao o reformama u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine, ali i usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU.

Predsednik Vučić u poseti Briselu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da je Srbija u prethodnih 10 godina uspela da poveća trgovinsku razmenu sa EU i da danas ona iznosi 25 milijardi evra, što pokazuje značaj Evropske unije i njenih članica za srpsku ekonomiju i poboljšanje životnog standarda naših ljudi. On je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, naveo da je Beograd posvećen dijalogu, kao i do sada, da će u narednom periodu biti još posvećeniji i da se nada da ćemo naići na istu odlučnost i sa druge strane. 
 
„Došli smo u Brisel u dobroj veri i nadi da ćemo nastaviti da radimo na ovom procesu, kako bi napravili neko značajnije rešenje u narednom periodu. Bilo je reči i o vladavini prava, što je deo naših pristupnih pregovora sa EU, kao i drugim važnim pitanjima. Sada mogu da kažem da ćemo zajednički izgraditi brzu prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša, kroz Leskovac, Vranje, Tabanovce, Preševo do granice sa Severnom Makedonijom, što će biti velika promena za Srbiju. To ima veliki značaj za nas i nisam mogao da sakrijem radost jer to će biti jedna od najvećih stvari koju smo uradili. Pozvao sam visoke predstavnike EU da posete Srbiju. Danas sam ponosan što sam Srbin i  predsednik Srbije“, istakao je predsednik Vučić  i dodao da se razgovaralo i o reformama u sektoru energetike. On je naveo da je tema sastanka bila i usklađenost Srbije sa deklaracijama Evropske unije koje se odnose na različita spoljnopolitička pitanja. 
 
Sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Očekujem poteškoće,  ali mi smo se obavezali i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama Evropske unije. Biće nekih izuzetaka zbog teške pozicije i to ne krijem", rekao je predsednik Vučić. 
 
Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel je istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je Srbija centar tog regiona. On je rekao da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa. 
 
Sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija", naveo je visoki predstavnik EU i zahvalio Srbiji na značajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama. On je dodao da se razgovaralo i o bilateralnim odnosima, ističući da je perspektiva Srbije evropska. 
 
"Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 godina EU dala gotovo 3 milijarde evra Srbiji radi unapređenja kvaliteta života građana, ali i zbog reformi", rekao je visoki predstavnik EU.
 
Tokom boravka u Briselu, predsednik Vučić sastao se i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem,  kao i sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.
 
Brisel.
26. april 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).