Састанак са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику

Вести

26.04.2021. - 16:57

Састанак са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борелом, са којим је разговарао о реформама у области владавине права, дијалогу Београда и Приштине, али и усклађивању спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ.

Председник Вучић у посети Бриселу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да је Србија у претходних 10 година успела да повећа трговинску размену са ЕУ и да данас она износи 25 милијарди евра, што показује значај Европске уније и њених чланица за српску економију и побољшање животног стандарда наших људи. Он је, говорећи о дијалогу са Приштином, навео да је Београд посвећен дијалогу, као и до сада, да ће у наредном периоду бити још посвећенији и да се нада да ћемо наићи на исту одлучност и са друге стране. 
 
„Дошли смо у Брисел у доброј вери и нади да ћемо наставити да радимо на овом процесу, како би направили неко значајније решење у наредном периоду. Било је речи и о владавини права, што је део наших приступних преговора са ЕУ, као и другим важним питањима. Сада могу да кажем да ћемо заједнички изградити брзу пругу између Београда и Ниша, али и од Ниша, кроз Лесковац, Врање, Табановце, Прешево до границе са Северном Македонијом, што ће бити велика промена за Србију. То има велики значај за нас и нисам могао да сакријем радост јер то ће бити једна од највећих ствари коју смо урадили. Позвао сам високе представнике ЕУ да посете Србију. Данас сам поносан што сам Србин и  председник Србије“, истакао је председник Вучић  и додао да се разговарало и о реформама у сектору енергетике. Он је навео да је тема састанка била и усклађеност Србије са декларацијама Европске уније које се односе на различита спољнополитичка питања. 
 
Састанак са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Очекујем потешкоће,  али ми смо се обавезали и одлучни смо да повећамо ниво усклађености са декларацијама Европске уније. Биће неких изузетака због тешке позиције и то не кријем", рекао је председник Вучић. 
 
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борел је истакао да је ЕУ потпуно посвећена европској перпсективи Западног Балкана, додајући да је Србија центар тог региона. Он је рекао да је фокус разговора био на приступним преговорима Србије и на могућности убрзања тог процеса. 
 
Састанак са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Приступни преговори треба да буду динамичнији, а то може да се догоди само уз већи напредак на пољу реформе и њихове примене. ЕУ очекује да Србија учини напоре у реформама, посебно у области владавине права и слободи медија", навео је високи представник ЕУ и захвалио Србији на значајном доприносу у европским безбедносним мисијама. Он је додао да се разговарало и о билатералним односима, истичући да је перспектива Србије европска. 
 
"Доказ за ту посвећеност је да је последњих 14 година ЕУ дала готово 3 милијарде евра Србији ради унапређења квалитета живота грађана, али и због реформи", рекао је високи представник ЕУ.
 
Током боравка у Бриселу, председник Вучић састао се и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског савета Шарлом Мишелом, кoмeсaрoм Европске уније зa суседску политику и прoширeњe Оливером Вархеијем,  као и са сталним известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.
 
Брисел.
26. април 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).