Sastanak sa visokom delegacijom SAD

Vesti

22.09.2020. - 16:32

Sastanak sa visokom delegacijom SAD

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom.

Sastanak sa visokom delegacijom SAD

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je, posle razgovora sa visokom delegacijom SAD, da od 1881. godine nismo imali ovako važne sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 
"Za nas je ovo važan dan. Svoje trgovinske odnose sa SAD smo rešili 1881. godine i od tada nismo imali ovako važnih sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, a prošlo je 140 godina", kazao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je istakao da je dolazak Međunarodne razvojne korporacije u Beograd važna stvar jer to gledaju sve kreditne agencije koje Srbiju veoma visoko svrstavaju.
 
„Tamo gde je DFC tamo ima budućnosti, to su odlični signali za takvu zemlju i takav region. Mi smo ponosni što se u Beogradu otvara njihova kancelarija. Hvala im što pokazuju pažnju prema našem regionu i prema našoj lepoj Srbiji. Siguran sam da možemo da napravimo velike rezultate sa našim američkim prijateljima“, naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naveo da je urađen dobar posao i za srpski i za albanski narod.
 
Sastanak sa visokom delegacijom SAD

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
„Razgovarali smo i o svim drugim važnim pitanjima. Radićemo ubrzano na otvaranju avio linije. Važno je da brinemo o prosperitetu naše države, da brinemo o našem narodu, ovo je dobar posao za sve ljude koji žive zajedno sa nama. Gradićemo puteve i pruge. Ovo je pravljenje boljeg života za ljude, bolje ekonomije, svega onoga o čemu smo maštali", rekao je predsednik Vučić i dodao da smo odškrinuli vrata američkog prijateljstva te da je na tome posebno zahvalan američkom predsedniku Donaldu Trampu.
 
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler izjavio je da sporazum koji je potpisan u Vašingtonu nije samo istorijski, već je i odraz toga da ova zemlja i region neće biti zarobljen u prošlosti, već da ide ka budućnosti.
 
"Došao sam sa predstavnicima šest agencija SAD. Došli smo jer smo videli posvećenost promenama. Kancelarija će postati stalna. Vođe zemalja su izabrale narod, a ne političke podele. Izabrale su poslove i ekonomsku snagu, a ne ono što ih je delilo u prošlosti", kazao je Boler.
 
Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da SAD hoće da ispune obećanje koje su ranije dali.
 
"Ne samo da se bavimo rečima i političkom simbolikom, već u korist naroda. Hoću da kažem narodu Srbije da nas drže za reč, ne samo za sporazum u Vašingtonu nego i za tri prethodna sporazuma. Mi ne stavljamo samo reči na papir, to je besmisleno. Važna je simbolika, ali ona ne stavlja hranu na sto. Hoćemo da ova obećanja pretvorimo u istinska radna mesta. Tražimo od ljudi iz Srbije da nas drže za reč. Morao sam da se pomučim, da prođem kroz mnogo problema sa obe strane. Ne tražimo da se Srbija slaže u svemu sa SAD", kazao je Grenel.
 
Sastanak sa visokom delegacijom SAD

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić prisustvovao je i potpisivanju Zajedničke izjave kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, a koju su potpisali premijerka Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije Adam Boler.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).