Састанак са високом делегацијом САД

Вести

22.09.2020. - 16:32

Састанак са високом делегацијом САД

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састали су се данас са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Састанак са високом делегацијом САД

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је, после разговора са високом делегацијом САД, да од 1881. године нисмо имали овако важне споразуме са Сједињеним Америчким Државама.
 
"За нас је ово важан дан. Своје трговинске односе са САД смо решили 1881. године и од тада нисмо имали овако важних споразума са Сједињеним Америчким Државама, а прошло је 140 година", казао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је истакао да је долазак Међународне развојне корпорације у Београд важна ствар јер то гледају све кредитне агенције које Србију веома високо сврставају.
 
„Тамо где је DFC тамо има будућности, то су одлични сигнали за такву земљу и такав регион. Ми смо поносни што се у Београду отвара њихова канцеларија. Хвала им што показују пажњу према нашем региону и према нашој лепој Србији. Сигуран сам да можемо да направимо велике резултате са нашим америчким пријатељима“, нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је навео да је урађен добар посао и за српски и за албански народ.
 
Састанак са високом делегацијом САД

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
„Разговарали смо и о свим другим важним питањима. Радићемо убрзано на отварању авио линије. Важно је да бринемо о просперитету наше државе, да бринемо о нашем народу, ово је добар посао за све људе који живе заједно са нама. Градићемо путеве и пруге. Ово је прављење бољег живота за људе, боље економије, свега онога о чему смо маштали", рекао је председник Вучић и додао да смо одшкринули врата америчког пријатељства те да је на томе посебно захвалан америчком председнику Доналду Трампу.
 
Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (DFC) Адам Болер изјавио је да споразум који је потписан у Вашингтону није само историјски, већ је и одраз тога да ова земља и регион неће бити заробљен у прошлости, већ да иде ка будућности.
 
"Дошао сам са представницима шест агенција САД. Дошли смо јер смо видели посвећеност променама. Канцеларија ће постати стална. Вође земаља су изабрале народ, а не политичке поделе. Изабрале су послове и економску снагу, а не оно што их је делило у прошлости", казао је Болер.
 
Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да САД хоће да испуне обећање које су раније дали.
 
"Не само да се бавимо речима и политичком симболиком, већ у корист народа. Хоћу да кажем народу Србије да нас држе за реч, не само за споразум у Вашингтону него и за три претходна споразума. Ми не стављамо само речи на папир, то је бесмислено. Важна је симболика, али она не ставља храну на сто. Хоћемо да ова обећања претворимо у истинска радна места. Тражимо од људи из Србије да нас држе за реч. Морао сам да се помучим, да прођем кроз много проблема са обе стране. Не тражимо да се Србија слаже у свему са САД", казао је Гренел.
 
Састанак са високом делегацијом САД

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник Вучић присуствовао је и потписивању Заједничке изјаве којом је озваничено отварање регионалне канцеларије DFC у Београду, а коју су потписали премијерка Владе Републике Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације Адам Болер.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).