Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

Vesti

19.01.2021. - 09:50

Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije. Predsednik Vučić je na početku sednice državnog vrha i Operativnog tima za imunizaciju najavio da danas počinje masovna vakcinacija građana Srbije kineskom vakcinom.

Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju, jer bez toga nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu, već ćemo i u ekonomskom pogledu zemlju "doterati do ivice provalije".
 
"Danas treba da donesemo odluke i da u skladu sa tim postupamo u narednom periodu, da se borimo za budućnost Srbije i budućnost građana Srbije", rekao je predsednik Vučić i uputio zahvalnost svima iz zdravstvenog sistema, koji daju sve od sebe da pomognu građanima i zemlji da se izbori sa ovom opakom bolešću.
 
"Hvala penzionerima, koji su trpeli i bili najizloženiji udaru ove bolesti, ali i mladima, kojima smo svim donošenim odlukama, napravili život težim. Ali, bili smo primorani da zaštitimo živote starijih", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija bila među onim zemljama, kojih nije bio veliki broj, koje su učestvovale pri EU na donatorskoj konferenciji za izradu vakcina.
 
„Srbija je donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka za izlazak iz krize. Prvi smo iz regiona uplatili novac za Kovaks program, specijalizovan program u okviru EU, preko kojeg bi trebalo od Unije da dobijemo značajne količine vakcina, koje još nismo dobili“, kazao je predsednik te izrazio uverenje da će na sastanku u četvrtak u Briselu razumeti potrebu i nas na Zapadnom Balkanu i da ćemo ubrzo moći da računamo i na te vakcine.
 
Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je najavio da bi danas ili sutra trebalo da dobijemo 250.000 Sputnjik V vakcina, kao i da će Srbija potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i Astra Zenekom za oko 800.000 vakcina.
 
Predsednik Vučić je apelovao da se što pre obavi vakcinacija kako bi i privreda mogla da radi brže i da bi mogli da nastavimo da podižemo zemlju. On je pozvao ministarstva, pre svega prosvete, odbrane, unutrašnjih poslova, zdravlja da vakcinišu zaposlene.
 
Danas je na sastanku državnog vrha predstavljen i najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije. Predsednik Vučić rekao je da je reč o najmodernijem informacionom sistemu i da se putem njega, za svakog ko se vakciniše zna koju vakcinu je primio, kada i gde je vakcinisan. Predsednik je dodao da se više neće dešavati situacija kao sa vakcinom za sezonski grip da se ne zna koliko ima vakcina i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.
 
On je istakao da je novi sistem e-vakcina u rangu elektronskih sistema kakve imaju najrazvijenije zemlje sveta, te da je to još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.
 
Sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Premijerka Brnabić je rekla da danas krećemo u masovnu vakcinaciju i da se otvara prvi veliki punkt za to na Sajmu, te da je u Srbiju do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina.
 
Ona je istakla da je za sve u Evropi sada najveći izazov kako da se te vakcine sada administriraju i što pre obavi vakcinacija.
 
"Mi ovo zaista radimo na sistematičan način", naglasila je premijerka Brnabić i dodala da vakcine stižu u dva centralna magacina u Srbiji, jedan na Torlaku i drugi magacin RFZO Farmalogist.
 
Premijerka Brnabić dodala je da je pušten u rad sistem za prijavu građana i pozvala sve građane da se prijave putem e Uprave i telefonski pošto je otvoren kontakt centar, i naglasila da taj sistem daje osnovu za razvoj e Zdravstva, što je jedan od prioriteta ove vlade - digitalizacija zdravstvenog sistema.
 
Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Marija Obradović, Nenad Popović i Branko Ružić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kao i gradonačelnici najvećih gradova.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).