Седница државног врха и Оперативног тима за вакцинацију

Вести

19.01.2021. - 09:50

Седница државног врха и Оперативног тима за вакцинацију

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић представили су данас најмодернији Систем за пријаву, заказивање и праћење вакцина и имунизације становништва Србије, који у сваком тренутку прати цео процес од набавке вакцина до вакцинације. Председник Вучић је на почетку седнице државног врха и Oперативног тима за имунизацију најавио да данас почиње масовна вакцинација грађана Србије кинеском вакцином.

Седница државног врха и Оперативног тима за вакцинацију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Александар Вучић рекао је да је вакцинација од пресудног значаја за Србију, јер без тога никада нећемо победити корону, не само у здравственом смислу, већ ћемо и у економском погледу земљу "дотерати до ивице провалије".
 
"Данас треба да донесемо одлуке и да у складу са тим поступамо у наредном периоду, да се боримо за будућност Србије и будућност грађана Србије", рекао је председник Вучић и упутио захвалност свима из здравственог система, који дају све од себе да помогну грађанима и земљи да се избори са овом опаком болешћу.
 
"Хвала пензионерима, који су трпели и били најизложенији удару ове болести, али и младима, којима смо свим доношеним одлукама, направили живот тежим. Али, били смо приморани да заштитимо животе старијих", рекао је председник.
 
Председник Вучић је подсетио да је Србија била међу оним земљама, којих није био велики број, које су учествовале при ЕУ на донаторској конференцији за израду вакцина.
 
„Србија је донирала два милиона евра за вакцине. Чини ми се да смо не малим делом учествовали у подршци прављењу лека за излазак из кризе. Први смо из региона уплатили новац за Kовакс програм, специјализован програм у оквиру ЕУ, преко којег би требало од Уније да добијемо значајне количине вакцина, које још нисмо добили“, казао је председник те изразио уверење да ће на састанку у четвртак у Бриселу разумети потребу и нас на Западном Балкану и да ћемо убрзо моћи да рачунамо и на те вакцине.
 
Седница државног врха и Оперативног тима за вакцинацију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је најавио да би данас или сутра требало да добијемо 250.000 Спутњик В вакцина, као и да ће Србија потписати трилатерални уговор са Пољском и Астра Зенеком за око 800.000 вакцина.
 
Председник Вучић је апеловао да се што пре обави вакцинација како би и привреда могла да ради брже и да би могли да наставимо да подижемо земљу. Он је позвао министарства, пре свега просвете, одбране, унутрашњих послова, здравља да вакцинишу запослене.
 
Данас је на састанку државног врха представљен и најмодернији Систем за пријаву, заказивање и праћење вакцина и имунизације становништва Србије. Председник Вучић рекао је да је реч о најмодернијем информационом систему и да се путем њега, за сваког ко се вакцинише зна коју вакцину је примио, када и где је вакцинисан. Председник је додао да се више неће дешавати ситуација као са вакцином за сезонски грип да се не зна колико има вакцина и да буде мали број вакцинисаних јер није вођена кампања за вакцинацију.
 
Он је истакао да је нови систем е-вакцина у рангу електронских система какве имају најразвијеније земље света, те да је то још један доказ да наше здравство напредује, али и још један од начина, после изградње ковид болница у Батајници и Kрушевцу, да наша држава иде у корак са најразвијенијим земљама.
 
Седница државног врха и Оперативног тима за вакцинацију

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Премијерка Брнабић је рекла да данас крећемо у масовну вакцинацију и да се отвара први велики пункт за то на Сајму, те да је у Србију до сада стигло укупно 1.054.950 вакцина.
 
Она је истакла да је за све у Европи сада највећи изазов како да се те вакцине сада администрирају и што пре обави вакцинација.
 
"Ми ово заиста радимо на систематичан начин", нагласила је премијерка Брнабић и додала да вакцине стижу у два централна магацина у Србији, један на Торлаку и други магацин РФЗО Фармалогист.
 
Премијерка Брнабић додала је да је пуштен у рад систем за пријаву грађана и позвала све грађане да се пријаве путем е Управе и телефонски пошто је отворен контакт центар, и нагласила да тај систем даје основу за развој е Здравства, што је један од приоритета ове владе - дигитализација здравственог система.
 
Састанку у Палати Србија присуствовали су и министри Златибор Лончар, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Дарија Kисић Тепавчевић, Марија Обрадовић, Ненад Поповић и Бранко Ружић, директор Инфективне клинике Горан Стевановић као и градоначелници највећих градова.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).