Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Vesti

04.09.2020. - 22:40

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom sastao sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i ekonomskim odnosima dveju zemalja.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić  izjavio je  nakon sastanka da je izuzetno zadovoljan onime što je naša delegacija postigla i istakao da je potpisan bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da je predsednik Tramp izrazio  želju da poseti Srbiju. 
 
"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli. Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Dakle, ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava. To je za nas od izuzetnog značaja i hvala predsedniku Trampu, posebno mu hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije", rekao je predsednik Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući. On je poručio da je postignut ogroman korak napred. 
 
Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
 
"Kroz ovaj bilateralni sporazum direktno uređujemo odnose sa jednom od dve najveće sile sveta -  da se bavimo ekonomijom, pre svega, i nekim političkim pitanjima koja nisu izuzetno bolna za našu zemlju", izjavio je predsednik Vučić. On je naglasio da je sporazumom predviđeno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, ali da toga nema za bilo koga drugog u regionu. 
 
„To će značiti jak signal svim kreditnim agencijama i investitorima, kako američkim, tako i zapadnoevropskim, da ulažu u našu zemlju“, istakao je predsednik Vučić i dodao da će SAD nagledati sa nama važne projekte, kao što je izgradnja auto-puta do Prištine. On je objasnio da sporazum podrazumeva i izgradnju pruge, odnosno železničko povezivanje Prištine sa centralnom Srbijom i da će izgradnja železnice ići preko Merdara, iako je postojala ideja Prištine da pruga ide preko severa Kosova i da Srbija nema kontrolu nad železnicom. 
 
Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić je rekao da je srpska ekonomija izgubila pola  milijardi evra samo zbog taksi i tarifa koje su uvedene, ali da su se predstavnici Prištine obavezali da pristupe mini Šengenu, što je važno ne samo za Srbe na Kosovu i Metohiji, već i za Srbiju, jer ćemo time imati jedinstveno tržište i obezbedićemo slobodniji protok ljudi, kapitala i usluga. On je dodao i da Albanci nisu hteli da priznaju diplome iz Kosovske Mitrovice, želeći da kažu da to pripada njihovom, a ne srpskom sistemu. 
 
"To će značiti pre svega u radnoj snazi, koja u regonu mora da ima slobodnu prohodnost, da ono što su učili bude priznato na teritoriji celog mini Šengena i između Prištine i Beograda. Više puta smo to potpisivali, ali nije bilo izvršenja. Sada verujemo, pošto Amerikanci nadgledaju, da će to biti uvaženo", rekao je predsednik Vučić. On je naveo da u sporazumu stoji i da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa američkim Ministarstvom energetike i sa drugim organima američke vlade na studiji o izvodljivosti koja bi trebalo da podeli energetske resurse jezera Gazovode. 
 
"Mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo", objasnio je predsednik Vučić i dodao da je Srbija na tome insistirala u Briselskim pregovorima i da će nastaviti. 
 
"Veoma je važno da Amerikanci urade studiju o izvodljivosti i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora. Dakle, reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublje, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Struja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prišini je izazvalo nemire", rekao je predsednik Vučić. On je preneo da se vodila velika borba nas i domaćina oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. 
 
Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa potpisan u Vašingtonu

Foto: Predsedništvo Srbije

 
„Smatrali su da mi treba da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština – u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim", naglasio je predsednik Vučić. On je naveo i  da je sporazumom dogovoren moratorijum na zahtev Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i na kampanju otpriznavanja koju je vodio Beograd. 
 
"Mi smo se koncentrisali da oko onog što se nas ticalo izvučemo najbolje moguće i da se ne svađamo oko svakog pitanja", rekao je predsednik Vučić i dodao da sporazum sadrži i rešavanje pitanja nestalih osoba, dekriminalizaciju homoseksualnosti, što je naša zemlja odavno uradila, i da osuđujemo Hezbolah, što je želja SAD jer oni vode takvu politiku. 
 
„Srbija je naša zemlja, za nas najlepša i najbolja. Danas se predsednik SAD Donald Tramp pohvalio stopom nezaposlenosti od 8,4 odsto, a kod nas je 7,3 procenata. To govori kako napredujemo i da možemo da sustižemo i prestignemo one koji su decenijama bili ispred nas“, zaključio je predsednik Vučić i ponovio da srpska delegacija ima važne ekonomske razgovore iza sebe i  da sada slede teški razgovori u Briselu. On je zahvalio građanima Srbije na podršci i na tome što su verovali u svoju delegaciju. 
 
Vašington, 04. septembar 2020. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).