Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Вести

04.09.2020. - 22:40

Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Председник Републике Србије Александар Вучић се након потписивања споразума о нормализацији економских односа са Приштином састао са председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом, са којим је разговарао о билатералним и економским односима двеју земаља.

Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић  изјавио је  након састанка да је изузетно задовољан ониме што је наша делегација постигла и истакао да је потписан билатерални споразум са Сједињеним Америчким Државама, као и да је председник Трамп изразио  жељу да посети Србију. 
 
"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли. Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Дакле, ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права. То је за нас од изузетног значаја и хвала председнику Трампу, посебно му хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије", рекао је председник Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући. Он је поручио да је постигнут огроман корак напред. 
 
Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Фото: Председништво Србије

 
 
"Кроз овај билатерални споразум директно уређујемо односе са једном од две највеће силе света -  да се бавимо економијом, пре свега, и неким политичким питањима која нису изузетно болна за нашу земљу", изјавио је председник Вучић. Он је нагласио да је споразумом предвиђено отварање канцеларије Фонда за развој САД у Београду, али да тога нема за било кога другог у региону. 
 
„То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама и инвеститорима, како америчким, тако и западноевропским, да улажу у нашу земљу“, истакао је председник Вучић и додао да ће САД нагледати са нама важне пројекте, као што је изградња ауто-пута до Приштине. Он је објаснио да споразум подразумева и изградњу пруге, односно железничко повезивање Приштине са централном Србијом и да ће изградња железнице ићи преко Мердара, иако је постојала идеја Приштине да пруга иде преко севера Косова и да Србија нема контролу над железницом. 
 
Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић је рекао да је српска економија изгубила пола  милијарди евра само због такси и тарифа које су уведене, али да су се представници Приштине обавезали да приступе мини Шенгену, што је важно не само за Србе на Косову и Метохији, већ и за Србију, јер ћемо тиме имати јединствено тржиште и обезбедићемо слободнији проток људи, капитала и услуга. Он је додао и да Албанци нису хтели да признају дипломе из Косовске Митровице, желећи да кажу да то припада њиховом, а не српском систему. 
 
"То ће значити пре свега у радној снази, која у регону мора да има слободну проходност, да оно што су учили буде признато на територији целог мини Шенгена и између Приштине и Београда. Више пута смо то потписивали, али није било извршења. Сада верујемо, пошто Американци надгледају, да ће то бити уважено", рекао је председник Вучић. Он је навео да у споразуму стоји и да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким Министарством енергетике и са другим органима америчке владе на студији о изводљивости која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газоводе. 
 
"Ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо", објаснио је председник Вучић и додао да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити. 
 
"Веома је важно да Американци ураде студију о изводљивости и да ми можемо да добијемо део енергетских извора. Дакле, реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Струја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире", рекао је председник Вучић. Он је пренео да се водила велика борба нас и домаћина око позива на признање Косова од стране Израела. 
 
Споразум о нормализацији економских односа потписан у Вашингтону

Фото: Председништво Србије

 
„Сматрали су да ми треба да позовемо Израел да призна Косово, а ми смо рекли да то не можемо, јер то руши нашу политику. Рекли смо да ако се о томе договоре Израел и Приштина – у реду. Такође смо рекли Израелу да, ако буду поштовали Србију, онда ће наша земља пребацити амбасаду у Јерусалим", нагласио је председник Вучић. Он је навео и  да је споразумом договорен мораторијум на захтев Приштине за чланство у међународним организацијама, као и на кампању отпризнавања коју је водио Београд. 
 
"Ми смо се концентрисали да око оног што се нас тицало извучемо најбоље могуће и да се не свађамо око сваког питања", рекао је председник Вучић и додао да споразум садржи и решавање питања несталих особа, декриминализацију хомосексуалности, што је наша земља одавно урадила, и да осуђујемо Хезболах, што је жеља САД јер они воде такву политику. 
 
„Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Данас се председник САД Доналд Трамп похвалио стопом незапослености од 8,4 одсто, а код нас је 7,3 процената. То говори како напредујемо и да можемо да сустижемо и престигнемо оне који су деценијама били испред нас“, закључио је председник Вучић и поновио да српска делегација има важне економске разговоре иза себе и  да сада следе тешки разговори у Бриселу. Он је захвалио грађанима Србије на подршци и на томе што су веровали у своју делегацију. 
 
Вашингтон, 04. септембар 2020. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).