U Beograd stigla donacija medicinske opreme iz UAE

Vesti

25.12.2020. - 14:16

Stigla donacija medicinske opreme iz UAE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na vojnom aerodromu Batajnica avion sa medicinskom opremom, koju su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali kao donaciju Srbiji. Medicinska oprema, vredna više miliona evra je lična pomoć šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana i dovoljna je za jednu celu kovid bolnicu istakao je predsednik.

U Beograd stigla donacija medicinske opreme iz UAE

Foto: Predsedništvo Srbije

"Ovo što je sada stiglo na batajnički aerodrom je lična pomoć našeg velikog prijatelja šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, to je njegova podrška Republici Srbiji i građanima Srbije u vreme pandemije. Mnogo najkvalitetnijih mašina je stiglo, imamo magnetnu rezonancu koja je veoma skupa, slajsni skener, rentgen aparate, respiratore, skafandere, potrošni materijal. Višemilionska pomoć, mnogo toga su poslali. Beskrajno smo im zahvalni, pokazali su ogromno prijateljstvo prema Srbiji", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je istakao da dobijena oprema sada ide u magacin, odakle će biti podeljena bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, gde bude najpotrebnije i dodao da će jedan 64-slajsni CT skener biti u VMC Karaburma.
 
U Beograd stigla donacija medicinske opreme iz UAE

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić podsetio je da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
"Oprema i pomoć koja nam mnogo znači. Samo jedna magnetna rezonanca je teška 14,5 tona, zamislite šta je sve stalo u ovaj avion", rekao je on.
 
Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu istakao je da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu sa koronom.
 
U Beograd stigla donacija medicinske opreme iz UAE

Foto: Predsedništvo Srbije

 
"Da joj pomognemo da sve ovo prevaziđe, da se izbori sa opakim virusom i nadamo se da će se ceo svet osloboditi ove pošasti", rekao je on.
 
U opremi, vrednoj više miliona evra, su respiratori, skeneri, aparati za magnetnu rezonancu, ali i kompletna medicinska oprema kao što su maske, viziri, rukavice, skafanderi.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati su i 29. marta poslali avion sa prvim delom pomoći sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv korona virusa.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).