У Београд стигла донација медицинске опреме из УАЕ

Вести

25.12.2020. - 14:16

Стигла донација медицинске опреме из УАЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас на војном аеродрому Батајница авион са медицинском опремом, коју су Уједињени Арапски Емирати послали као донацију Србији. Медицинска опрема, вредна више милиона евра је лична помоћ шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана и довољна је за једну целу ковид болницу истакао је председник.

У Београд стигла донација медицинске опреме из УАЕ

Фото: Председништво Србије

"Ово што је сада стигло на батајнички аеродром је лична помоћ нашег великог пријатеља шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, то је његова подршка Републици Србији и грађанима Србије у време пандемије. Много најквалитетнијих машина је стигло, имамо магнетну резонанцу која је веома скупа, слајсни скенер, рентген апарате, респираторе, скафандере, потрошни материјал. Вишемилионска помоћ, много тога су послали. Бескрајно смо им захвални, показали су огромно пријатељство према Србији", рекао је председник Вучић.
 
Председник је истакао да добијена опрема сада иде у магацин, одакле ће бити подељена болницама и клиничким центрима широм Србије, где буде најпотребније и додао да ће један 64-слајсни ЦТ скенер бити у ВМЦ Kарабурма.
 
У Београд стигла донација медицинске опреме из УАЕ

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић подсетио је да је ово други авион са медицинском опремом који је стигао из Уједињених Арапских Емирата.
 
"Опрема и помоћ која нам много значи. Само једна магнетна резонанца је тешка 14,5 тона, замислите шта је све стало у овај авион", рекао је он.
 
Отправник послова Амбасаде УАЕ у Београду истакао је да је опрема стигла као помоћ и подршка пријатељској Србији да превазиђе кризу са короном.
 
У Београд стигла донација медицинске опреме из УАЕ

Фото: Председништво Србије

 
"Да јој помогнемо да све ово превазиђе, да се избори са опаким вирусом и надамо се да ће се цео свет ослободити ове пошасти", рекао је он.
 
У опреми, вредној више милиона евра, су респиратори, скенери, апарати за магнетну резонанцу, али и комплетна медицинска опрема као што су маске, визири, рукавице, скафандери.
 
Уједињени Арапски Емирати су и 29. марта послали авион са првим делом помоћи са заштитним средствима за борбу против корона вируса.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).