Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Vesti

11.12.2019. - 14:10

U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić poručio je da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.
 
"Za nas je to od velikog značaja. Vi (Micotakis) ste rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države", rekao je predsednik Vučić i dodao da će Srbija malo gde u svetu moći da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke.
 
Predsednik Vučić je rekao da se Deklaracija o strateškom partnerstvu odnosi na šest oblasti - politiku i spoljno-političku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine.
 
Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, predsednik Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.
 
Predsednik Vučić je naveo da dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobro saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i saradnja u razmeni kadrova. On je najavio i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.
 
Predsednik Vučić je rekao i da Srbija gaji posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, njegovom ocu i precima, koji su, kaže, zadužili srpski narod poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koje nikada nisu krili.
 
Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je izneo podatak da je obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona, te izrazio uverenje da obe brojke mogu dramatično da se uvećaju.
 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da će Srbija narednih dana dobiti još jednu potvrdu svojih ekonomskih rezultata iz sveta, te dodao da očekuje i još investicija iz Grčke, a da je siguran da će prvi put posle mnogo godina biti srpskih investitora koji dolaze u Grčku.
 
On je ukazao na značaj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, kao i u kulturnoj sferi, dok je posebna tačka Deklaracije saradnja u oblasti zaštite životne sredine.
 
Predsednik Vučić je zahvalio i premijeru Micotakisu, i predsedniku Pavlopulosu, na podršci Srbiji na evropskom putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja.
 
"Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članice EU", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je dodao da je Srbija prihvatila poziv grčkih prijatelja, da koliko može pomogne, ne samo njima, već i deci migrantima o kojoj nema ko da brine, i da će na sebe preuzeti brigu za jedan deo dece migranata bez roditeljske pratnje.
 
"Nismo to radili zato što će to neko u Evropi ceniti, već zato što mislimo da pomažemo toj deci i zato što možemo nešto da učinimo zajedno sa vama. Da li će neko to da ceni, to je pitanje za njih", ukazao je predsednik Srbije.
 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je ponovio da će Srbija na svakom mestu, u telima UN, međunarodnim organizacijama i institucijama, podržati zahtev Grčke za povratak artefakata iz Velike Britanije.
 
"Na svakom mestu imaćete otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije", podvukao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je za Srbiju danas važan dan, a da je Deklaracijom ne samo stvorena mogućnost za bližnu i temeljniju saradnju u svim oblastima, već je stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.
 
"Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku, da čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da će naši grčki prijatelji razumeti da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas", zaključio je predsednik Vučić.
 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da Deklaracija o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i poručio da se neće menjati stav Grčke po pitanju podrške evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine.
 
"Deklaracija predviđa stratešku saradnju koja je trebalo da bude potpisana još pre mnogo godina. To je okvir koji unapređuje i obogaćuje sve nivoe zajedničkog srpskog i grčkog puta i odnosi se na odbranu, ekonomiju, bezbednost, kuluturu, turizam, sport i obrazovanje...", istakao je premijer Micotakis.
 
On kaže da su tu Deklaraciju Srbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa predsednikom Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima - energetici i infrastrukturi.
 
Premijer Micotakis je dodao da je osnovni cilj da se završi pruga Pirej- Solun- Skoplje- Beograd - Budimpešta jer je od velikog značaja za trgovinu i transport, što bi poboljšalo i komunikaciju četiri naroda.
 
Kako kaže, u oblasti energetike razgovarao je sa predsednikom Vučićem po pitanju energetske diverzifikacije snabdevanja i bezbednosti u čitavom regionu.
 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Grčka podržava razvoj tzv. poprečnog Koridora, odnosno završetak gasovoda Grčke i Bugarske, ali i gasovoda Bugarska - Srbija i zato pozdravljam kao vrlo značajan stav da je Srbija spremna da kupi gas iz ovog diverzifikovanog izvora čim se završe te investicije na grčkoj teritoriji", naglasio je premijer Micotakis.
 
Po pitanju saradnje u drugim oblastima privrede, premijer Micotakis je rekao da Grčka ima snažno poslovno prisustvo u Srbiji i čestitao predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima, jer se srpska priveda razvija brzo.
 
"Mi smo spremni da podržimo ivnesticije u vašoj zemlji još više, jer Grčka izlazi iz krize", poručio je on.
 
Premijer Micotakis je dodao da je Grčka spremna da više učini i u oblasti turizma kako bi i Grci dolazili u Srbiju te da je dogovoreno otvaranje počasnog konzulata u Heraklionu na Kritu.
 
U Grčkoj potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Predsednik Vučić je odgovorio na zahtev grčke vlade da pruži gostoprimstvo jednom broju dece izgeglica bez roditeljske pratnje koja su u Grčkoj. To je bila njegova inicijativa koja je pozdravljena kao izraz praktične podrške ne prema Grčkoj već prema toj deci u tragičnoj situciji. To je vrlo značajno da jedna zemlja koja je kandidat za prijem u EU hrabro preuzima svoje moralne odgovornosti u ovom teškom problemu", rekao je premijer Micotakis i zahvalio predsedniku Vučiću na velikodušnoj ponudi.
 
Premijer Micotakis je poručio da Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi i da taj put treba da se zaokruži i jača, kao i da će Grčka podržati na svakom koraku Srbiju u evropskim integracijama.
 
"Informisao me predsednik Vučić o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak ka učvršćivanju poverenja između dva naroda", naglasio je on.
 
Premijer Micotakis je rekao da se sa predsednikom Vučićem saglasio i oko potrebe da se održi otvorenim evropski put za zemlje Zapadnog Balkana.
 
"Saglasili smo se da je međunarodno pravo ono koje garantuje mirnu koegzistenciju među narodima koji imaju tešku prošlost, kao što je Jugoistočna Evropa", rekao je on.
 
Premijer Micotakis je istakao da je sa predsednikom Vučićem imao još jedan srdačan i plodan razgovor i zahvalio mu na poseti Atini.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).