Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Вести

11.12.2019. - 14:10

У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Грчке Kиријакос Мицотакис потписали су данас у Атини Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље.

 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић поручио је да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.
 
"За нас је то од великог значаја. Ви (Мицотакис) сте рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе", рекао је председник Вучић и додао да ће Србија мало где у свету моћи да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке.
 
Председник Вучић је рекао да се Декларација о стратешком партнерству односи на шест области - политику и спољно-политичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине.
 
Председник Вучић у званичној посети Републици Грчкој

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци по косовском питању, председник Вучић је рекао да и Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.
 
Председник Вучић је навео да две земље у области одбране и безбедности већ имају добро сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и сарадња у размени кадрова. Он је најавио и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Kипром, на територији Србије.
 
Председник Вучић је рекао и да Србија гаји посебно поштовање према породици премијера Мицотакиса, његовом оцу и прецима, који су, каже, задужили српски народ поштовањем, љубављу и братством које никада нису крили.
 
Kада је реч о економској сарадњи, председник Вучић је изнео податак да је обим трговинске сарадње 500 милиона, а размена услуга око 530 милиона, те изразио уверење да обе бројке могу драматично да се увећају.
 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да ће Србија наредних дана добити још једну потврду својих економских резултата из света, те додао да очекује и још инвестиција из Грчке, а да је сигуран да ће први пут после много година бити српских инвеститора који долазе у Грчку.
 
Он је указао на значај сарадње у области науке и образовања, као и у културној сфери, док је посебна тачка Декларације сарадња у области заштите животне средине.
 
Председник Вучић је захвалио и премијеру Мицотакису, и председнику Павлопулосу, на подршци Србији на европском путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.
 
"Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланице ЕУ", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је додао да је Србија прихватила позив грчких пријатеља, да колико може помогне, не само њима, већ и деци мигрантима о којој нема ко да брине, и да ће на себе преузети бригу за један део деце миграната без родитељске пратње.
 
"Нисмо то радили зато што ће то неко у Европи ценити, већ зато што мислимо да помажемо тој деци и зато што можемо нешто да учинимо заједно са вама. Да ли ће неко то да цени, то је питање за њих", указао је председник Србије.
 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је поновио да ће Србија на сваком месту, у телима УН, међународним организацијама и институцијама, подржати захтев Грчке за повратак артефаката из Велике Британије.
 
"На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије", подвукао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је нагласио да је за Србију данас важан дан, а да је Декларацијом не само створена могућност за ближну и темељнију сарадњу у свим областима, већ је стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.
 
"Важан је задатак Србије да увек буде уз Грчку, да чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ће наши грчки пријатељи разумети да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас", закључио је председник Вучић.
 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис рекао је да Декларација о стратешком партнерству између Србије и Грчке отвара ново поглавље у односима две земље и поручио да се неће мењати став Грчке по питању подршке европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.
 
"Декларација предвиђа стратешку сарадњу која је требало да буде потписана још пре много година. То је оквир који унапређује и обогаћује све нивое заједничког српског и грчког пута и односи се на одбрану, економију, безбедност, кулутуру, туризам, спорт и образовање...", истакао је премијер Мицотакис.
 
Он каже да су ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са председником Вучићем данас разговарао о приоритетним областима - енергетици и инфраструктури.
 
Премијер Мицотакис је додао да је основни циљ да се заврши пруга Пиреј- Солун- Скопље- Београд - Будимпешта јер је од великог значаја за трговину и транспорт, што би побољшало и комуникацију четири народа.
 
Kако каже, у области енергетике разговарао је са председником Вучићем по питању енергетске диверзификације снабдевања и безбедности у читавом региону.
 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Грчка подржава развој тзв. попречног Kоридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска - Србија и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверзификованог извора чим се заврше те инвестиције на грчкој територији", нагласио је премијер Мицотакис.
 
По питању сарадње у другим областима привреде, премијер Мицотакис је рекао да Грчка има снажно пословно присуство у Србији и честитао председнику Вучићу на добрим економским резултатима, јер се српска приведа развија брзо.
 
"Ми смо спремни да подржимо ивнестиције у вашој земљи још више, јер Грчка излази из кризе", поручио је он.
 
Премијер Мицотакис је додао да је Грчка спремна да више учини и у области туризма како би и Грци долазили у Србију те да је договорено отварање почасног конзулата у Хераклиону на Kриту.
 
У Грчкој потписана декларација о стратешком партнерству две земље

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Председник Вучић је одговорио на захтев грчке владе да пружи гостопримство једном броју деце изгеглица без родитељске пратње која су у Грчкој. То је била његова иницијатива која је поздрављена као израз практичне подршке не према Грчкој већ према тој деци у трагичној ситуцији. То је врло значајно да једна земља која је кандидат за пријем у ЕУ храбро преузима своје моралне одговорности у овом тешком проблему", рекао је премијер Мицотакис и захвалио председнику Вучићу на великодушној понуди.
 
Премијер Мицотакис је поручио да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јача, као и да ће Грчка подржати на сваком кораку Србију у европским интеграцијама.
 
"Информисао ме председник Вучић о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на KиМ је неопходан корак ка учвршћивању поверења између два народа", нагласио је он.
 
Премијер Мицотакис је рекао да се са председником Вучићем сагласио и око потребе да се одржи отвореним европски пут за земље Западног Балкана.
 
"Сагласили смо се да је међународно право оно које гарантује мирну коегзистенцију међу народима који имају тешку прошлост, као што је Југоисточна Европа", рекао је он.
 
Премијер Мицотакис је истакао да је са председником Вучићем имао још један срдачан и плодан разговор и захвалио му на посети Атини.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).